Позиции и въоръжение

НАТО се противопоставя на Договора за забрана на ядрените оръжия

НАТО се противопоставя на Договора за забрана на ядрените оръжия, който трябва да влезе в сила през януари 2021 г., се казва в изявление на Алианса, цитирано от РИА Новости.

В документа пише, че той не отразява атмосферата на международна сигурност, която става все по-сложна, а също така противоречи на сегашната архитектура на неразпространението и разоръжаването.

В края на октомври Международната кампания за премахване на ядреното оръжие (ICAN) обяви, че 50 държави са ратифицирали договора и той ще влезе в сила на 22 януари 2021 г. Русия, както и останалите членове на „ядрения клуб“, не са подписали документа.

Старият „ядрен клуб“ включва Русия, САЩ, Великобритания, Франция и Китай. „Младите“ ядрени сили – Индия, Израел, Пакистан, Северна Корея – също не подкрепиха договора.

Алиансът подчертава, че „докато съществува ядрено оръжие, НАТО ще остане ядрена организация“. „Съюзниците са твърдо решени да гарантират, че ядреното възпиране на НАТО ще остане безопасно, надеждно и ефективно и отхвърлят всякакви опити за делегитимиране на ядреното възпиране. Ние не приемаме нито един аргумент, че Договорът за забрана отразява или допринася по някакъв начин за развитието на международното право. Договорът за забрана няма да промени юридическите задължения на нашите страни по отношение на ядрените оръжия“, се казва в изявлението.

Договорът за забрана на ядреното оръжие беше приет в Ню Йорк на 7 юли 2017 г. с подкрепата на 122 страни членки на ООН след преговори, в които не взеха участие ядрените сили, включително Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция.

В съответствие с текста на документа неговите участници се задължават „никога и при никакви обстоятелства“ да не разработват, да не изпитват, да не произвеждат и да не складират ядрени оръжия, както и да не ги използват и да не заплашват да ги използват. На страните, присъединили се към споразумението, ще бъде забранено да разполагат ядрени оръжия на други страни на своя територия.

На 25 октомври Международната кампания за забрана на ядреното оръжие обяви, че договорът ще влезе в сила на 22 януари 2021 г., тъй като 50 държави вече са го ратифицирали.

По отношение на идеята за участие на Китай в преговорите за контрол на оръжията между Русия и САЩ, руски дипломати изразиха мнение, че тя няма шанс без участието на още две ядрени сили – Франция и Великобритания.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram