Позиции и въоръжение

Опасността от ядрена война – по-висока от времето на „студената война“

Опасността от война с използването на ядрено оръжие стана по-висока в сравнение в времето на „студената война“. Това коментира директорът на Центъра по евроатлантическа сигурност към  МГИМО и главен научен сътрудник на Центъра за муждународна сигурност към РАН Александър Никитин.

Като опасни фактори експертът посочва увеличаването на страните, които притежават ядрено оръжие, като някои от тях могат да приемат решение с елементи на религиозния фанатизъм.

С ядрено оръжие разполагат Русия, САЩ, Франция, Великобритания, Китай, Индия, Пакистан, Северна Корея. Счита се, че ядрено оръжие има и в Израел, като страната нито потвърждава, нито отрича участието си в ядрения клуб. Никитин напомня, че по света има около 13 500 ядрени заряда, от които 4400 са разгърнати във войските и за готови за незабавно използване.

След краха на руско-американския Договор за ракетите със среден и малък обсег се намалява полетното време на ядрените ракети – от половин час, който е нужен, за да се прелети полюса, до 4-5 минути, ако пускът е направен от средна или малка дистанция. Това увеличава риска от ядрена война, в това число заради грешка.

До ядрена война, според експерта, може да доведат противоречията между Русия и САЩ, между Индия и Пакистан, между Израел и арабските страни, а също и напрежението на Корейския полуостров.

„Общата вероятност от ядрена война не само се е запазила, но, възможно, и се е увеличила“, прави заключение експертът.

Според него рискът може да се намали като например се установи линия на оперативна връзка не само на ниво висши политически ръководители, но и на по-ниски нива – поне на нивото на военните командвания, както и с намаляване на количествата разгърнати ядрени оръжия, както и тези в резерв.

Експертът посочва като проблем на сигурността наличието на ядрени заряди на САЩ извън тяхната национална територия. Той посочва още, че руските и китайските оръжия се намират на националните им територии, докато в същото време редица американски бомби се намират в пет страни от Европа.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram