По света

Пентагонът започва проучване за постоянно базиране на военни в България

Парламентът на САЩ задължи министерството на отбраната да извърши в следващите 12 месеца проучване за евентуално постоянно разполагане на военни части в района на Черно море и Източното Средиземноморие.

 

Част от него ще е оценка на това как и къде са разположени американски военни в България, бойната им готовност и каква инфраструктура е необходима.

 

От тази оценка не произтича автоматично, че ще има такова постоянно базиране или увеличаване на военното присъствие на САЩ на българска територия.

До една година от влизането в сила на закона министърът на отбраната в консултации с европейското командване на силите на САЩ трябва да предостави доклада си на комисиите по отбрана и външни работи в двете камари. Зададено е и на какво трябва да отговори този доклад:

 

– описание и оценка на стратегическото значение на руското и китайското военно присъствие и активност в района

 

– описание на настоящото присъствие, включително разположени постоянно или ротационно, на военни на САЩ, както и споразуменията в района, свързани с това присъствие

 

– оценка на стратегическото и оперативно значение на Източното Средиземноморие и Черно море за подготвителните планове на Пентагона

 

– оценка на нуждите от военно присъствие на САЩ в района с цел прилагане на стратегията на Министерството на отбраната за Черно море и препоръките на комисията за въоръжените сили в Камарата на представителите.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram