По света

Русия: В България и Румъния се разполагат нападателни оръжия

Русия е загрижена от натрупването на военна активност на НАТО в Черно море, като тези действия на алианса подкопават регионалната стабилност, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Увеличава се броят на влизанията на ВМС сили от НАТО в пристанищата на Черно море на съюзниците и партньорите на алианса, броят на полетите на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати по границите на Русия се увеличава.

„Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат нападателни оръжия, по време на ученията се разработват сценарии, които предполагат и предвиждат удари, включително на руска територия“, посочи Захарова.

„Това не може да не причини загриженост. Трябва да вземем предвид нарастващата военна активност на алианса и страните-членки и да реагираме подобаващо“, каза тя.

Захарова подчерта също, че НАТО привлича Украйна и Грузия в своите дейности, които „обучава“ да се изправят срещу Русия в хода на съвместни маневри и учения.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram