Новини, По света

Брюксел иска нови ограничения за пътуване в ЕС

ЕС иска въвеждане на нови тъмночервени зони на картата на Европа с цветовете, които ще показват регионите с най-високо ниво на заразени с COVID-19. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен мотивира предложението за новите тъмночервени зони с факта, че за да останат вътрешните граници отворени и да функционира общият пазар са необходими целенасочени мерки за безопасност. Предлага се да се въведе нова категория „тъмночервени зони“, което ще показва, че в тях вирусът циркулира на много високи нива. От хората, които идват от тези зони, може да се изисква да си направят тест преди отпътуване, както и да бъдат поставени под карантина при пристигането им. Това е за рамките на ЕС.

Паспортът за ваксиниране да е медицински документ, а не за пътуване на този етап“, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Гърция настояваше той да служи за отваряне на „зелена писта“ за пътуващите, които на граничните пунктове да минават по-бързо за разлика от останалите граждани, от които ще се изисква тест и евентуално карантина.

Много държави се противопоставиха, защото смятат, че това ще е форма на дискриминация .

България е готова за дигитален паспорт и сертификат за ваксинация, заяви след срещата премиерът Бойко Борисов: „Ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, сертификат за ваксинация, но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента все още не мисля, че ще се вземе такова решение.

„По повод ограничителните мерки европейските лидери заявиха, че границите трябва да останат отворени, но призоваха за ограничаване на пътуванията, които не са от първостепенно значение.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС стигнаха до извода, че трябва да бъдат приложени ограничения за несъществените пътувания и те да бъдат крайно непрепоръчителни.

Фон дер Лайен показа, че пътуванията през границите в ЕС, както и в европейските държави, трябва да бъдат само с основателна цел, особено за запазване на действието на единния пазар.

В следващите дни ЕК ще предложи мерки за границите, така че да се избегне безцелното им затваряне, поясни тя.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram