Виктор Орбан
Новини, По света

Унгария е поръчала 1 млн. дози от руската ваксина срещу COVID-19

Унгарското правителство е сключило споразумение да купи „големи количества“ от руската ваксина „Спутник V“, съобщи външният министър Петер Сиярто, цитиран от Франс прес.

Унгария разреши използването на руската ваксина въпреки критиките, отправяни от Будапеща към европейската агенция по лекарствата, че забавя процедурата за одобрение на ваксината. В ЕС са разрешени само две ваксини – на Пфайзер/Бионтех и на Модерна.

„Трябва да признаем, че нещо не върви както трябва на равнището на ЕС“, заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан през седмицата. По думите му щом страната няма достатъчно ваксини от общността, трябва да вземе „Спутник V“ и добави, че „не може унгарците да умират заради това“.

Руската ваксина вече е поставена на над 1,5 милиона души според Москва. Унгария е първата страна от ЕС, оценила предимствата на „Спутник V“, заяви в четвъртък в комюнике директорът на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, който финансира разработването на ваксината. Будапеща е поръчала и един милион дози и от китайската ваксина на Синофарм. Както руската, така и китайската ваксина срещу Covid-19 все още не са одобрени от европейските здравни власти.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram