Коментар

„Борци за свобода“ или терористи

Зам.-председателят на Асоциацията на сирийците в България – Дахер Фарид Дахер коментира във Фейсбук двойния стандарт в Европа, който третира като „борци за свобода“ или като терористи едни и същи хора, в зависимост от това на чия територия се намират. Публикуваме коментара му от 21 февруари без редакторска намеса:

„Днес попадам на статия ( https://webcafe.bg/caffeine/terorist-li-e-mohamed-abdulkader.html?fbclid=IwAR3MIBrnBG1SiPJlrdnP3W6rlers5D1HEWZR_XHWGhE7GkNHoge8OuUs9NM ), в която се питат дали момчето от Бургас, Мохамед Абдулкадер, което се появи в снимки с джихадистки групировки в Сирия, е терорист. Основната опорка е, че тези групировки – Джабхат Ал-Шамия и Султан Мурад, не били в списъка на ЕС за терористични организации.

В този остър когнитивен дисонанс попадат всички в Европа, когато се чудят как да затворят връщащи се джихадисти от Сирия, членове на групировки, които самите те са финансирали и обявявали за „умерени“. В такава ситуация попадна и нидерландското правителство, когато залови членове на същата тази „Джабхат ал-Шамия“, чийто член е бил и бащата на момчето. Тогава холандският прокурор по делото я обяви за терористична, а заловените членове бяха осъдени. Най-забавното в случая е, че групировката е била директно и доказано финансирана от Нидерландия.

( https://www.dutchnews.nl/news/2018/09/dutch-funded-jihadist-group-in-syria-terror-trial-may-now-falter/?fbclid=IwAR1vcrbrUUq5ESxbIE4MvShC-Sf_06Kqp5TCJxUcijxD1Z9a2tgbR4peyZs може да прочетете за това и в Уикипедия (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Levant_Front )

Интересно, нали? Когато са в Сирия са борци за свобода, но като влезат в Европа европейските чиновници се потят и чудят как да скрият фактите.

Но такива ситуации са безброй в Европа – например като случаят с жена във Франция, участвала с друга „умерена“ група в Сирия – Ахрар ал-Шам

( https://m.dnes.bg/world/2019/08/08/jena-shte-leji-vyv-frenski-zatvor-otishla-s-decata-si-v-siriia.418965 ).

Тогава френският съд се измъкна елегантно като заяви, че макар „Ахрар аш Шам“ да не е била в международния списък на терористичните организации, тя е поддържала „оперативни връзки с Ал Кайда“ и следователно може да се определи като терористична групировка според френското право.

И тук има комичен момент, защото именно Франция бе сред онези страни отхвърлили предложението на Русия в Съвета за сигурност да обяви Ахрар ал-Шам за терористична.

Но нека се върнем към групировката Султан Мурад, която е с неоосманска идеология, и България. Погледнете първата снимка, тя е от интервю на ТRT, една от най-големите турски медии, с генерал на Султан Мурад в Сирия (защо „сирийска“ бунтовническа група носи името на османски управник е въпрос, за който никой сириец няма отговор). Забележете картата отзад. В нея е обозначена Османската империя. И тя включва България. Забележете и снимка от окупираните от Турция сирийски земи, в тях се веят турски знамена, кичат се навсякъде портретите на Ердоган, в училищата се учи турски като основен. В основата на тези групи са т.нср. тюркмани (сирийски турци), а много от тях отидоха в Арцах да се бият срещу неверниците арменци.

След всичко казано, аз бих се замислил, когато се чудят дали Султан Мурад не е опасна за България. Щото за Франция може и да не е, ама тя не е боядисана в червено на картата.

Но разбирам и сложността пред европейските правителства. С какво лице да се изправят след като години се мъчиха да представят главорези като „умерени борци за свобода“.“

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram