Позиции и въоръжение

Възраждат провокацията Defender Europe

Заедно с информацията за замразяване на решението за извеждане на американски войски от Германия, върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа американският генерал Тод Уолтърс разкри някои подробности за предстоящото учение Defender Europe 2021.

Предното такова учение през 2020 година беше драстично орязано и в крайна сметка прекратено заради мерките във връзка с коронавируса. Defender Europe 2020 беше определено като най-голямото учение на НАТО от десетилетия. То провокира ескалация в международен план и остри реплики между дипломатическите и военни представители от двете страни на океана. Свързани с него учения отработваха атака срещу Русия, превземането на Калининград и т.н., естествено, последва реакция и от Москва.

Сега се задава военно учение Defender Europe 2021. Американският генерал разказа какво се предвижда в новото такова учение. Планира се да се осъществи на територията на 12 страни от Балтика до Балканския полуостров с участието на 31 хиляди военнослужещи от 26 страни и партньори на НАТО.

https://www.defence24.pl/dowodca-nato-w-europie-30-tys-zolnierzy-na-cwiczeniu-defender

Най-мащабните маневри на Северноатлантическия алианс през 2021 година ще се проведат към края на пролетта – началото на лятото на територията на 12-те страни от Балтика на север до Балканския полуостров. В навечерието на ученията ще бъде осъществено мащабно прехвърляне на американски войски в Европа.

Първоначално се предполагаше, че „Defender Europe – 2021“ ще бъде с по-малък мащаб във връзка с планираното през 2021 година учение „Defender Pacific – 2021“ в Тихия океан. Прехвърлянето му за 2022 година позволи да се увеличи числеността на участниците в европейските маневри „Defender“. Освен това способства за обявеното решение за отмяна на извеждането от Германия на 12-хилядна американска групировка.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram