У нас

Цветанов обсъжда в САЩ инициативата „Три морета“

Генерал Бен Ходжис изрази мнение, че е необходимо още по-тясно сътрудничество в Инициативата „Три морета“. Той посочи, че многостранно сътрудничество между България, Гърция, Румъния и Украйна по въпроси на регионалното сътрудничество би имало много перспективи. Това заяви Ходжис по време на срещите за инициативата „Три морета“ в САЩ.

Председателя и заместник-председателя на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов и Павел Вълнев бяха на работно посещение в САЩ във връзка с инициативата.

Бяха проведени работни срещи и кръгли маси с неправителствени организации и мозъчни тръстове, работещи в областта на трансатлантическите отношения и върховенството на закона, съобщиха от пресцентъра на партията.
В срещата с Центъра за европейски политически анализи (ЦЕПА) Цветанов и Вълнев се срещнаха с президента Алина Полякова, с бившия американски посланик в НАТО Курт Волкър и ген. Бен Ходжис, бивш главнокомандващ войските на САЩ в Европа, понастоящем председател на Центъра за стратегически изследвания „Пършинг“ към ЦЕПА.

По време на срещата бяха обсъдени политическите перспективи пред държавите от Черноморския регион и съвместимостта им с регионални инициативи като „Три морета“.

Участниците в срещата са на мнение, че са налице фактори, застрашаващи суверенното развитие на региона и неговото демократично развитие. Разбира се, намесата на САЩ в делата на Европа за тях не представлява проблем.

Американският генерал Бен Ходжис изрази мнение, че е необходимо още по-тясно сътрудничество в Инициативата „Три морета“, в т.ч. чрез включване на нови участници в нея, като Украйна, което би разширило потенциала на инициативата. Той допълнително посочи, че многостранно сътрудничество между България, Гърция, Румъния и Украйна по въпроси на регионалното сътрудничество би имало много перспективи. Според него, тези четири държави следват да обединят своите усилия по противодействие на заплахите, по подобие на Прибалтийските републики, които провеждат обща политика по тези въпроси. В последвалите срещи с фондация „Свободна Русия“ и Центъра за свободно частно предприемачество бяха обсъдени вредите, които различни корупционни проекти и практики нанасят на социално-икономическото развитие на обществата от региона.

Джефри Лайтфут от Центъра за свободно предприемачество заяви, че голяма част от руските енергийни проекти са с корупционен потенциал, носещ сериозен ущърб на държавите, в които те се реализират. Те, разбира се, са с корупционен потенциал, защото са руски, ако бяха американски, такива практики няма, не е нужно да се разсъждава върху това има ли корупция що се касае компании, свързани с енергетиката и дейността на сина на Джо Байдън в Украйна, или пък свързани с открития натиск срещу европейски компании от американски представители.

Иля Заславски от фондация „Свободна Русия“ (фондацията се издържа с американски средства) говори за установените от неговата организация корупционни практики, произтичащи от руските ядрени проекти в Източна Европа. Проектът „Белене“ има точно такъв висок корупционен потенциал. Ключовият момент отново е, че е свързан с Русия.

Цветан Цветанов и Павел Вълнев представиха вижданията на ПП „Републиканци за България“ за икономическото развитие на България, както и идеите за върховенството на закона и противодействие на корупцията. Бяха постигнати договорености за провеждане на съвместни събития през следващите месеци, които трябвало да допринесат за подобряване на политическата среда в България.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram