Коментар

Как шпионлъка отново мие очите на грешните политици

Коментар на Владимир Константинов – полковник в оставка от българското разузнаване
/публикуван във Фейсбук на 20 април 2021, но все още актуален/
Последните дни показаха, че „студената война“ отново се е върнала с още по-голяма сила. Като че ли следва пиковете на пандемията от „корона“-та. Доскоро смятахме, че е невъзможно Външно министерство на една страна да „препоръча“ на чужд посланик да си замине за консултации. Н.Пр. американецът беше дипломатично подканен да напусне Москва, още повече че руският посланик отдавна напусна САЩ за „консултации“ в Русия. По такъв начин руската столица нееднозначно посочи, че сваля нивото на дипломатическите отношения, но явно не беше разбрана.
И в обикновения живот е недопустимо да наричаш без основания някой „убиец“, а това излезе от устата на президента Байдън за В.В.Путин! Още помним думите на Рейгън, че СССР е „империя на злото“. Но сега СССР няма, а Русия няма нищо общо с това четирибуквие. Явно някои среди са силно раздразнени, че наложените санкции на РФ не само не я отслабиха, но засилиха до неузнаваемост нейните селско стопанство, промишленост, енергетика и др. и не на последно място военната й мощ. Други действия на Путин също способстваха на създалото се напрежение. Неговите отговори на „майдана“- присъединяване на Крим, на войната в Либия-настаняване в Сирия наистина са дразнещи за неговите противници. А създаването на Евроазийския съюз, БРИКС, тясното сътрудничество с Китай? В такъв момент дойде гръмката вест за подготовка на преврат в Минск, атентат срещу Батько Лукашенко, отвличане на децата му и то кога…на 9 май, Денят на Победата! За разлика от много други държави, които се опитваха и опитват да създадат шпионски скандали, видео и звукозапис на подготовката за тези скандални действия и заговорниците бяха предоставени на световната общественост.
В рамките на два дни Джо Байдън се обяви за преговори с Русия, за среща с Путин и подписа документ за нови санкции срещу нея. Непоследователна политика, старческа сенилност или пълно объркване в американските управляващи среди и тези, които стоят зад тях? Може би комплексно късогледство и неизживяни дни на „студената“ война! Русия отговори с реципрочни мерки, а провокациите по саботиране на „Северен поток 2“ доведе до заповедта на военния руски министър Сергей Шойгу да издаде заповед да бъдат унищожавани саботьорите!
И както винаги, отвъдокеанските ни нови братя потърсиха маши, с които да вадят горещите кестени от огъня. Слава Богу, този път не избраха нас, а братята чехи. И така се намери място къде да се изпусне парата, а прахът да покрие откритите рани. Не бих искал да съм на мястото на чешкия Външен министър, Ян Хамачек, който зачервен и изпотен обясняваше на журналистите, защо не е заминал за Москва за ваксинация със „Спутник“ при положение, че това е било известно на обществеността. Сричайки, обясни, че по такъв начин е заблудил руснаците за да могат чешките служби да разкрият руската шпионска мрежа, която през 2014 г. взривила военен склад на тяхна територия. И отново Скрипал, и отново „онези двама от ГРУ“(като че ли руснаците други нямат) и т.н., и т.н..
Еееее, не можеше тук да мине и без нас! Та „тези двамата“ се опитали да отровят българин в София, военния търговец Гебрев, който пък щял да изнесе въоръжение и боеприпаси от споменатия склад за Украйна, което било недопустимо за Москва! Е да да, ама не! Гебрев заявява, че никога не е имал нещо общо с такава доставка за военните в Киев!
Колко познато, та даже и с 40-годишна давност! Али Агджа, Сергей Антонов, „Солидарност“, Папата – всички пътища водят към Москва. Уважаеми американски колеги, познавам някои от вас, хора с опит и разум, сигурен съм, че това не е ваша операция, но защо позволявате да ви петнят? Но както казва мъдрият ни народ „кучетата си лаят, а керванът си вървииии“ и сега остава да чуем обръщението на Путин към Думата и да разберем накъде ще задуха вятърът. Дано при нас само да подухва!
/След публикацията на коментара на о. з. полковник Константинов руският президент Владимир Путин обяви пред света червените линии, които не бива да се пракрачват по отношение на Русия. Засили се дипломатическото противопоставяне. А на 28 април България беше окончателно въвлечена в новия международен скандал след като прокуратурата излезе с „обосновани предположения“ за участието на руски агенти във взривове на военни складове в България за последните 10 години. Изгонихме още един руски дипломат. А отношенията на страната ни с Русия влязоха в нова фаза на напрежение./

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram