Сигурност и експертиза

Чешки генерал заяви, че няма убедителни доказателства за версията на събитията във Врбетица

Чешките власти не предоставиха убедителни доказателства за предполагаемото участие на агенти на GRU в бомбардировките на складове във Врбетица и правителството очевидно не беше готово за изявленията си, те бяха направени набързо и хаотично, каза бившият шеф на военното разузнаване на чешкото министерство на отбраната, бригаден генерал Андор Шандор.

„Бях изненадан от официалното обяснение на събитията във Врбетица, с което излезе правителството. Не казвам, че това не е вярно. Но не сме получили нито едно качествено доказателство, че то (експлозиите в складовете) е извършено от агенти на ГРУ. Фактът, че (Анатолий) Чепига и (Александър) Мишкин са били в навечерието на взривовете в Острава, е документиран (в хотела), но фактът, че те действително са били (в складове) във Врбетица, се отрича и от представители на Imex Group и нейния адвокат „, каза Шандор, предаде РИА Новости .

Според генерала той е бил много изненадан, че почти седем години след събитията във Врбетица, лидерите на чешкото правителство, след като изразиха такава гръмка версия, не предоставиха никакви доказателства в подкрепа на това. „Ако тези (експлозии) наистина бяха извършени от хора от GRU, тогава те трябваше да имат помощници в склада и помощници на държавно ниво, които щяха да ги информират, че тази компания ще изнася оръжия за България. Не можеха да прочетат за това в „Комсомолская правда“, нали!? “ – казва Шандор.

В същото време генералът смята, че Imex Group не би могла да получи официално разрешение за износ на оръжия в забранения регион през 2014 г. „Работих в тази област и знам, че държавните агенции са много стриктни в наблюдението на издаването на лицензи за износ на оръжия. По-специално, износът на оръжия от частни фирми за конфликтни райони е строго забранен; това се следи отблизо от външното министерство, специалните служби и полицията. Не вярвам, че Imex Group може да изнася оръжия за Украйна. Може би тя е искала да го изпрати на този български търговец (Емилиян Гебрев). Но България вече беше член на НАТО през 2014 г. и изпращането на оръжия там не породи безпокойство “, каза Шандор.

Според него чешките власти по никакъв начин не биха позволили износ на оръжия за Украйна или Сирия, той е абсолютно сигурен в това.

Връщайки се към темата за информирането на обществеността на 17 април от лидерите на чешкото правителство за инцидента във Врбетица, Шандор отбеляза, че те очевидно не са готови за това и направиха своите изявления прибързано и хаотично. „Първо, не вярвам, че те (министър-председателят Андрей Бабиш и първият вицепремиер Ян Хамачек) твърдят, че са разбрали за този (инцидент) в последния момент. На второ място, те били принудени да излязат с тази информация на пресконференция в събота вечер, защото се страхуваха от изтичане на информация в медиите. Не бяха готови, направиха всичко хаотично. Що се отнася до изтичането на важна информация, в Чехия, за съжаление, това е често срещано нещо ”, каза Шандор.

В същото време той смята, че политиците на Руската федерация и Чехия все още не са изчерпали възможните взаимни претенции. „Разбира се, не може да се изключи и по-нататъшна ескалация на отношенията между двете страни. Досега се спряхме на факта, че до края на май служителите на руското посолство ще напуснат Прага. Тогава ще има период на някои опити за постигане на споразумение. Мисля, че и двете страни не могат да бъдат напълно сигурни, че нищо друго (в отношенията на двете страни) няма да се случи “, каза генералът в заключение.

По-рано шефът на Министерството на правосъдието на републиката Мария Бенешова заяви, че има повече от две версии за инцидента с експлозиите в складовете в чешкото село Врбетице през 2014 г.

Припомняме, че отношенията между Москва и Прага се влошиха, след като Чехия обвини руските специални служби за участие в експлозията на склад за боеприпаси в село Врбетице през 2014 г. В същото време германското издание на World Economy, след като анализира версията на чешките власти за предполагаемото участие на руските специални служби във взривовете, насочи вниманието към признаците на информационна атака срещу Москва.

/поглед.инфо/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram