По света, Позиции и въоръжение

Захарова за липсата на реакция от ЕП на подслушването от САЩ и Дания

Официалният представител на руското външно министерство обърна внимание на липсата на реакция от страна на Европейския парламент на приземяването на самолета на Ryanair в Берлин на 30 май.

ЕП никак не реагира на информацията за това, че специалните служби на САЩ и Дания са подслушвали европейски политици. Това заяви официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова по време на живо предаване с ютуб канала „Соловьев Live“.

„Къде е Европейския парламент? Това е ваша конкретна тема, това непосредствена сфера на дейност на ЕП, защото страни от Европа са били подложени на кибератака, кибершпионаж, напълно недопустим, незаконни действия от страна на държава, която не е европейска. Реакция – нула“, – посочи Захарова.

Захарова обърна внимание също на липсата на реакция от ЕП на приземяването на самолета на Ryanair в Берлин на 30 май.

„Вие не искате да поговорите за това, господа европарламентаристи? Не да осъдите, но поне да проведете някакви паралели и да се сравни ситуацията и сами да си зададете въпрос: каква е разликата, какви са сходствата в тези истории?“ – отбеляза Захарова, коментирайки скорошния призив ЕП да разшири санкциите срещу Беларус заради инцидента с извънредното приземяване на самолета на Ryanair в Минск и „разследването на роля на Русия“ в конкретната ситуация.

На 31 май редица медии в Германия, Дания и Швеция съобщиха за това, че датските специални служби са помогнали на американската Агенция за национална сигурност да следи европейските политици. Скандалът започна още през 2013 година, когато ежеседмичникът Spiegel обнародва разобличенията на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. От тогава историята придобива нови и нови подробности. Изясни се, че американското разузнаване в течение на много години е следила хиляди хора в Европа, подслушвала е граждани на ФРГ и даже няколко пъти е подслушвала телефона на Ангела Меркел.

През ноември миналата година също стана известно за шпионаж на американската Агенция за национална сигурност срещу шведски отбранителни предприятие. Мониторинг се е осъществявал от американската база в Дания.

Интерес за разузнаването представлявали шведския SAAB и датския концерн Terma.

По данни на журналистите, американската Агенция за национална сигурност си е обезпечила достъп до оптически кабели и компютърния център в Амагере, което им е позволило да проследяват трафика на данни в Нидерландия, Норвегия, Франция, Германия, датските политически институти и шведските военни. Според някои данни, един от обектите на шпионаж се явява и програмата на шведския многоцелеви изтребител от четвърто поколение „Грипен“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram