Фото: REUTERS/Robert Perry
По света

Нападнаха руски фен на мача с Украйна по време на Евро-2020

Във вторник, 29 юни, отборът на Украйна победи Швеция и се класира на четвъртфинал в Евро-2020. За първи път в историята. Всичко мина добре, но на трибуните на шотландския стадион се случи инцидент, съобщава www.championat.com.

Снимката на руски и украински фен, стоящи в прегръдка, облетя всички социални мрежи, в това число и официалните акаунти на Евро-2020.

Всички уж помислиха за сближаване на братските народи, но красивата история получи неочаквано и неприятно продължение. След успешния за украинския отбор мач телеграм-каналът OFNEWS публикува нови фотографии – получи се история в три снимки.

На новите кадри е заснет същия руски фен, но вече без знаме и ушанка, с разкъсана тениска, а най-важното – държащ се за лицето. До него няколко човека изясняват емоционално нещо.

Според видеозаписа, които се разпространяват в интернет, можем да направим извод: между човека с руския флаг и феновете с украинска символика е имало бой: агресивно настроените украинци са се опитали да изведат руския фен на разговор. На помощ пристигнал съшия приятел с вирусната фотография, отклонил нападателите и загърнал приятеля си с украински флаг. Мило.

Можем само да предположим, че не всички са оценили жеста на руснака, и на трибуните се е разразил конфликт на политическа основа.

Сега украинският ресурс UkrBall във фейсбук се надсмива над бедния фен, а адекватната част от феновете осъждат поведението на братските съседи.

Ето и някои от коментарите по темата в интернет и какво коментираха руснаците.

Artyom Kapustin: „Може да пишете, говорите или правите каквото си искате. У нас вчера половината страна, а може и повече, напълно искрено поддържаше Украйна и й желаеше победа. Така е било, е и ще бъде“

Caravan Caravan: „Неприятно, разбира се. Започваш да разбираш кой кой е (написано на английски, бел. ред.) Ние сме да красив футбол, а политиката тук не трябва да е дори близко. Затова – успех на отбора на Украйна, а това, което се е случило – това е напразно..“

Alexander Pavlov: „Радвах се докато не разбрах продължението на историята. Сега можем да заявим: ние повече не сме братя“.

Ян Морозов подкрепя предишния коментиращ: „Да, в това е и смисълът. Сега още 10 години ще се гордеят с футболната победа още 10 години, ще крещят слава, слава, бла-бла-бла, детска градина. Единствено, Андрей Шевченко, заради него лично аз бих поддържал отбора на подобна страна“.

В руската Държавна дума призова за разследване на побоя над руския фен от украинците на Евро-2020. Члена на комитета на Държавната дума на Русия Дмитрий Свищьов коментира пред руските медии инцидента с побоя над руския фен: „Два факт все пак помрачиха играта: инцидент с младия човек в тениска на отбора на Русия и украинците, които играха с лозунги с националистически послания, – коментира Свищьов и допълни – Напомням, че дори в УЕФА препоръчаха да се махнат забраните лозунги от екипите. Що се касае до фена, не е толкова важно дали той е руснак или не. Голям респект за младежа, който не се е уплашил да дойде на трибуните при украинските фенове със знаме и екип на отбора на Русия. Очевидно, той е поддържал Украйна. Вместо заради радостта да се премахнат всички негативи и проблеми, украинските фенове взеха и провалиха празника и на себе си и за другите. Какъв е смисълът? Мисля, че това е направено специално, за да се придобие популярност в интернет. Хората са пристигнали, за да поддържат някого, а като резултат получават негатив. Ако правилно съм разбрал – взели знамето и разкъсали екипа… Това само разваля празника. Такива неща са недопустими. Осъждам ги и призовавам да се прекратят подобни действия. На трибуната има служба за сигурност и система за разпознаване на лица – при желание може да се намерят и накажат нарушителите. Не напълно ясно защо не е реагирала службата за сигурност и правоохранителните органи. Нашите дипломати са длъжни да се обърнат в полицията с молба да се изясни този инцидент. Това случай трябва да се доведе до края.“

Примирието на базата на футбола временно се отлага, пише www.championat.com

Източник:  https://www.championat.com/football/article-4390387-rossijskogo-bolelschika-izbili-na-matche-ukrainy-na-evro-2020-otnyali-flag-i-razorvali-majku.html

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram