По света

Мария Захарова: Да се говори с Русия на езика на ултиматуми и заплахи е ущърбна логика

На 1 юли, по време на традиционния седмичен брифинг посветен на актуални въпроси от международния дневен ред и външната политика, официалният представител на руското външно министерство коментира поредното изявление по отношение на Русия от ръководителя на европейската дипломация Жосеп Борел, което се появи на сайта европейската служба за външна политика на 28 юни.

В изявлението на г-н Борел звучи оксиморонна позиция, че ЕС работи по нови санкции срещу Русия, но в същото време и търси начини за взаимодействие с руската страна в „области от общ интерес“.

Отговаряйки на въпроса от Българската редакция на News Front, как Русия гледа на такова объркано намерение от страна на ЕС и дали руската страна ще отговори огледално, в случай на въвеждане на нови санкции срещу Русия, Мария Захарова подчерта, че е недопустимо се води разговор с Руската Феедерация в такъв тон. Мария Захарова също така изрази съмнения, че Борел сам съчинява подобни текстове.

Честно казано, съмнявам се, че той пише сам.
Остава усещането, че някой подготвя подобни неща по редица причини.
Самият този текст е изграден върху илюзията и опасното самовнушение, че с Русия може да се говори на езика на заплахите и ултиматумите.
Аз не знам защо с такова упорство, достойно за прилагане в други сфери, те не искат да видят и чуят нашите изявления, че е недопустимо да се говори с нас по този начин, а всички опити за изграждане на диалог точно от тази позиция са обречени на провал.
Според мен, вече достъчно сме се изказвали в тази връзка. Но защо не искат да ни чуят, видят или запомнят ( това последното също не го изключвам-е въпрос към ЕС.

Мария Захарова подчерта, че това е проява ущърбна логика, в която има болезненост на възприятието и светоусещането, и съвсем не подхожда на 21 век, като се има предвид натрупания опит в глобалната политика.

„Безполезно е да се говори с Русия на езика на санкциите, шантажа и заплахите.
Съжаляваме, че вместо да признае този очевиден и подкрепен в исторически план факт, Европейският съюз продължава да засилва конфронтационната реторика, която все повече го отчуждава от страната ни.
Опитвайки се, от една страна, да „сковава“ Русия, а от друга, да развива сътрудничество в онези области, където това е изгодно за тях, Брюксел сам се оказва заложник на собствената си порочна концепция за взаимно изключващи се принципи и предпоставки за нормализиране на отношенията Русия-ЕС.

В резултат на продължаването на тази линия се развива безпрецедентна криза на доверие, форматите на взаимодействие между Русия и ЕС, съществували преди държавния преврат в Украйна през февруари 2014 г., стоят безполезни без работа “, обобщи Мария Захарова.

 

В заключение официалният представител на външното министерство на Руската Федерация предложи алтернатива на недалновидния курс на ЕС — изграждане на отношения с Русия на основата на взаимноизгодно и равноправно сътрудничество, като се вземат предвид взаимните интереси.

„Изграждането на отношения с Русия на тази основа ще даде плодове. Ако ЕС не иска да чуе това, нека поне не блокира информацията по този въпрос, така че народите на страните от ЕС да знаят за нашата позиция.
Надяваме се, че това осъзнаване в крайна сметка ще стигне до държавите-членки на ЕС, ако те се интересуват от гарантиране на сигурност и стабилност на нашия общ континент. А ако те не се интересуват от това, нека си кажат това откровено “, заяви Мария Захарова.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram