По света

В интернет изтече списъкът с участниците в „Кримската платформа“

Преди дни от Киев заявиха, че списъкът със страните, изявили намерение да вземат участие в „Кримската платформа“, ще бъде засекретен „заради резките оценъчни заявления от страна на Русия“. Но това се оказаха думи на вятъра.

Почти веднага след тези изказвания в интернет изтече пълният (към този момент) поименен списък на бъдещите „решители на съдбата на Крим“.

Изтичането на информация стана чрез известния украински политически Telegram-канал „Шептун“.Ако данните не са дезинформация, то документа е изключително интересен.

Както следва от бележките по него, да дойдат в Украйна са се съгласили не всички, които са поканени.

Например:

  • Джо Бадън, Камала Харис и главата на Пентагона Лойд Остин не са отговорили официално на поканата, но „тях по скоро не трябва да ги очакват“.
  • Антъни Блинкен е потвърдил участие, вече се съгласил да участва на форума, при това заедно със своята заместничка.
  • Но ръководството на Германия и Франция не възнамерява да пътува за да обсъжда Крим, става ясно от бележките към списъка.
  • Не е изненадващо, че латвийците, литовците, естонците и поляците ще дойдат непременно
  • Неочаквано обаче президентът на Грузия се е отказал да дойде на мероприятието през август.
  • Друг интересен момент – това е отсъствието на желание у Юлия Навални да посети Украйна и да поговори тема Крим. Според бележките към списъка жената на седящия в затвора руски блогър Алексей Навални се е отказала, защото това би се отразило лошо на политическата й кариера.

Коментирайки новината за това, че на предстоящия форум „Кримска платформа“, организиран от украинския президент Владимир Зеленски, ще дойдат представители на повече от 30 държави, които искат и са готови за обсъждат методите за „възстановяване на контрола“ над полуострова, руският външен министър Сергей Лавров коментира:

„Поддръжката на Запада подтиква Зеленски към все по екстремални действия за постигане на своите политически цели. Форумът „Кримска платформа“ ще продължи да възпитава неонацистки и расистки манталитет у днешното украинско правителство“.

Говорейки за желанието на чужденците да участват в мероприятията, Лавров подчерта:

„САЩ, ЕС и другите поддръжници на претенциите на Киев се държат позорно“.

Припомняме, че мероприятието ще бъде подготвено към 30-тата годишнина от независимостта на Украйна от Съветския съюз и ще се проведе на 24 август. Украйна се надява на гости от 37 страни.

Но както се вижда по изтеклият списък на участниците явно големите европейски държави като Германия и Франция не бързат да се включат в украинската провокация. Никой сериозен анализатор, освен ако не обслужва пропагандни цели, не твърди, че е възможно връщане на Крим в състава на Украйна. Въпросната инициатива явно цели продължаване на сатанизирането на Русия и просто да се разлаят кучетата, може би и повод за нови санкции, но нищо повече от това.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram