У нас

Митрофанова: САЩ искат да изтласкат Русия от всички сфери на живота в България

Съединените щати искат да изтласкат Русия от всички сфери на живота в България. Тази цел обаче е утопична, заяви в интервю за РИА Новости посланичката на Русия в София Елеонора Митрофанова.

Като пример за желанието на САЩ да се справят с влиянието на Русия в България Елеонора Митрофанова посочва изгонването на редица руски дипломати от София. Според нея обаче тази цел е непостижима, защото няма как да бъдат зачеркнати общата история и духовната близост, които свързват народите на България и Русия.

„София следва антируски курс, както се вижда от обвинението срещу ръководителя на движението „Русофили“ в България Николай Малинов за шпионаж в полза на руски неправителствени организации, казва още Елеонора Митрофанова. „Фактът, че Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски неправителствени организации, е много сериозно обвинение, колкото и сериозно, толкова неоснователно, За съжаление то подсказва, че София следва антируски курс. Достатъчно е да си припомним, че девет дипломати бяха експулсирани през периода 2019-2020 г. “, каза Митрофанова.

„Знаете ли, сега не може да се предскаже нищо, виждате хаоса в света сега. Освен това във всички области на живота, от коронавируса, който обърка всички правила на нормалния живот, до онези, да речем, точки , конфликти, които увеличават хаоса и в междудържавните отношения, и в рамките на държавите. Но не мисля, че ще стигнем до такава степен на конфронтация. Надявам се, че тази страница с експулсиране, и според нас – неразумна, е затворена, „каза Митрофанова, отговаряйки на въпрос дали настоящата ситуация с експулсирането на дипломати ще доведе до сериозно понижаване на нивото на дипломатическите отношения или до тяхното прекратяване.

По думите ѝ няма опасност в обозримо бъдеще България да се откаже от руското синьо гориво, защото втечненият газ е много по-скъп.

Възможността България, след Унгария, да подпише дългосрочен договор за доставка на газ от Руската федерация, е възможна при прагматичен подход и политическата воля на българските власти, каза посланикът на Русия Елеонора Митрофанова пред РИА Новости, предаде агенция „Фокус“.

„Тази опция, разбира се, е възможна при прагматичен подход и политическа воля“, каза тя. Митрофанова уточни, че тъй като сега в България има служебно правителство, тези въпроси все още не са разглеждани. Москва не трябва да се страхува от отказа на България от руски газ, доставян по тръбопровода за сметка на втечнен природен газ (ВПГ), няма причина за това, каза посланикът на Русия Елеонора Митрофанова пред РИА Новости.

Българският газов оператор „Булгартрансгаз“ в края на август подписа договор за закупуване на 20 процента от доставките по проекта за ВПГ от терминал в Александруполис, Гърция. „Вярвам, че няма основания за подобни страхове, тъй като втечненият природен газ е много по-скъп газ. Особено в контекста на повишаване на спот цените до някои космически висоти, стабилните, дългосрочни договори, както показва животът, са от голямо значение. Русия винаги е била надежден доставчик на газ и мисля, че здравият разум ще надделее, тъй като България все още е бедна страна и за крайните потребители цената на природния газ, цената на електроенергията е много важна“, каза тя.

Посланик Митрофанова припомня, че през юли бяха възобновени редовните полети между Русия и България и прогнозира, че ще бъда разрешени и чартърните при засилен интерес към страната ни като туристическа дестинация.

От думите на посланичката става ясно, че Москва е готова да работи с всяко следващо българско правителство, защото съществуват много области, в които сътрудничеството може да бъде полезно и взаимноизгодно.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram