Световна История

КОГАТО ИМАШЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЛИДЕРИ…

Владимир Константинов – полковник в оставка от българското разузнаване, член на АРЗ, написа припомни във Фейсбук думите на Де Гол за Великобритания:

Генерал Де Гол поначало не е вярвал, че Великобритания е достойна за член на Европейския съюз! Гениалния политик я е смятал за „троянски кон“ на САЩ в съюза! Точните думи на генерал Де Гол на 14 януари 1963г.:

„Англия е… островна, мореплавателна страна, обвързана чрез своята търговия, чрез пазарите си и нуждата си от храни с твърде разнолики и в отделни случаи с твърде отдалечени страни. Англия предимно е индустриална и търговска, а само от части земеделска страна. Има… много специфични и оригинални традиции. С една дума – естеството, структурата и икономиката на Англия се различават съществено от тези на другите държави на континента… възможно е да се предвиди, че връзките между всички тези многобройни различаващи се членове няма да издържат още дълго и че накрая ще се получи една колосална атлантическа общност, която ще бъде под американска зависимост и водачество и която бързо ще погълне европейската общност.“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram