Uncategorized, У нас

Радев и Нинова се скараха за оръжието

Президентът Румен Радев:

Правителството дължи категоричен отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, чии интереси обслужва – техните или нечии други. Крайно време е то да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българския суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес.

Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всички измерения на конфликта в Украйна. Отдавна призовавам за внимателно и отговорно отношение на България към ситуацията, която влияе пряко и на живота, и благосъстоянието на българите както тук, така и в Украйна.

Излизат вече редица разкрития къде отива българското оръжие и недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт.

Правителството трябва да отговори бързо на няколко въпроса – защо само на България и на Полша се спира газът, спира ли се на Австрия и Германия и  как плащат и гарантират своята енергийна сигурност те, както и резервиран ли е достатъчно капацитет за доставки от Гърция и други страни.  Ако не е резервиран, ние ще видим вече да „загряват“ посредници, а това означава много по-високи цени и рискове за доставките.“

Радев се обяви срещу Турски поток и продължи:

Предоставянето на военна помощ за Украйна означава стъпка към прякото въвличане на България в този конфликт и за съжаление призивите за мир, за прекратяване на конфликта заглъхват. На тяхно място ескалира войнствената реторика.  България трябва да бъде част от усилията за мир, от усилията за възможно най-бързо прекратяване на този конфликт, защото вече ни е ясно на всички, че удължаването на конфликта ще има пагубни последици в много измерения.

Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев, и няма нужда от едно такова посещение на управляващите в украинската столица.

Председателят на БСП Корнелия Нинова отговори на Радев:

„Г-н Радев, искате аз да обясня на левите хора какво става с българското оръжие, но ще трябва вие да обясните на тези, които два пъти ви издигат и избират за президент какви договори за износ на оръжие е подписало вашето служебно правителство. Защото и сега, разрешения за износ се издават въз основа на подписаните тогава. И много добре знаете, че дестинациите и тогава, и сега са същите – над 50 държави и нито една не е Украйна. Ще трябва да обясните на левите хора защо така яростно нападате собственото си отроче -„Продължаваме промяната“, което създадохте, за да убиете БСП. И най-вече да обясните метаморфозата си от вдигнатия юмрук срещу Борисов преди година до абсолютния ви синхрон днес.“

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ – https://t.me/efir_info

 

 

One Comment

  1. Морска сирена

    Да бе да, на Нинова, както винаги, другите са й виновни. Правителствата на Радев подписали договори с 50 страни, защо не, още повече тогава нямаше война. Пълни глупости, Радев направи Киро министър в първото правителство и толкова. Продължаваме промяната Киро си реши да я прави. Иначе Слави щеше да е, и той да е виновен сигурно, или пък Ние идваме. При БСП техните избиратели нямаше да отидат. От начина, по който Нинова управлява БСП, няма какво друго да очаква. Да беше направила избори в БСП, да видим дали щеше да министерства и да се кипри начело. Ама пуста власт, мечтата й, кокала, как ще го пусне.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram