По света

В Санкт Петербург ще се определят контурите на новия световен икономически ред

От 15 до 18 юни на брега на Нева ще се проведе 25-ият Петербургски международен икономически форум (SPIEF-2022). Цялото внимание на световната общност ще бъде приковано към културната столица на Русия, която тези дни ще се превърне в най-големия бизнес център в света.Много експерти са съгласни, че самият факт на провеждането на ПМЭФ-2022 в настоящите условия говори поне за няколко неща: първо, глобалния опит на колективния Запад под егидата на САЩ да изолира Русия от целия свят напълно се провали.

Второ, очертават се контурите на нов световен икономически ред, в който Русия ще играе една от водещите роли.

Това се доказва пряко или косвено от факта, че към момента представители на 115 държави и територии са потвърдили участието си във Форума, при условие че заявките на участниците все още се приемат. Показателно е, че сред участниците във форума има делегации от държави, наложили санкции срещу Русия: Австралия, Австрия, Великобритания, Германия, Дания, Холандия, САЩ, Украйна, Финландия, Франция, Швейцария, Швеция, Япония , и др.

Това обстоятелство показва, че това събитие е едно от най-големите и търсени бизнес места в света. Освен това представителите на тези страни разбират, че разривът на икономическите отношения с Русия няма да донесат добро на икономиките им и освободените ниши щепопълнени и заменени от Русия в рамките на споразумения с други партньори.

На площадката на форума се осъществяват кооперационни връзки в условията на бързо променящата се международна ситуация. Форумът е инструмент за разработване на прогресивни решения за икономическото и социалното развитие, определя векторите, темповете и дълбочината на протичащите трансформации в страната и света.Значенито на Форума показва и високия статус и ранг на неговите участници. Във форума ще участват държавни глави (Египет, Индия, Иран, Казахстан, Беларус и др.), правителства, представители на съответните министерства, депутати, ръководители на региони, както и основни представители на бизнес структури.

До момента участие във Форума са потвърдили над 2700 представители на бизнеса, от които над 1000 са представени от ръководители на фирми.
Програмата на форума предвижда разглеждане на сътрудничеството в рамките
ШОС, БРИКС, ЕАЭС, АСЕАН, включително различни форми на взаимодействие и комуникация между тези организации, както и формата на двустранните преговори по най-важните и приоритетни въпроси на световната икономика и политици.

Ще бъдат разгледани въпроси от финансовия и банковия сектор, международна продоволствена сигурност, търговия, създаване на дигитални технологични вселени и защита на националния медиен суверенитет.

Очаква се активно обсъждане на проблема с инфраструктурата за устойчив индустриален растеж, нови възможности за партньорство, спорт, образование, медицина и редица други области.
В сегашните условия Руската Федерация демонстрира стабилно желание да диверсифицира векторите на собствения си международно сътрудничество, като по този начин активно сигнализира, че хегемонията на колективния Запад
е неоснователно.

Необходимостта от формиране на нов световен икономически ред назрява отдавна и се потвърждава от дискредитирането на съществуващите институции, наложени от САЩ. Световната общност за пореден път видя как се нарушават едностранно правилата на играта, които са непоклатими за всички, и затова да се говори за каквито и да било гаранции или надеждността на изградената система не се налага.

От своя страна това е отлична възможност за много страни да заемат място в новата зараждаща се система на международния икономически ред при равни и взаимноизгодни условия, чиито контури ще бъдат очертани по-подробно в кулоарите на предстоящия ПМЭФ- 2022 г.

Източник: https://bgr.news-front.info/2022/06/09/v-kulturnata-stolicza-na-rusiya-sankt-peterburg-shhe-se-opredelyat-konturite-na-noviya-svetoven-ikonomicheski-red/

ФЕЙСБУК ВСЕ ПОВЕЧЕ НАЛАГА ЦЕНЗУРА!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ – https://t.me/efir_info

One Comment

  1. Pingback: Санкт-Петербург. Опитите на САЩ за изолиране на Русия от света са провал - Ефир.ИНФО

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram