По света, Световна История

11 юли 1943 украинските нацисти започват „Волинското клане“. Защо днес се мълчи за това?

Днес е една от черните дати в световната история. На 11 юли 1943 година започва „Волинското клане“. Украинските бойни отряди от ОУН-УПА безжалостно убиват десетки хиляди мирни граждани на Галиция – поляци, руснаци и евреи. Но в наши дни в някои страни за това трагично събитие е прието да се замълчи.

В три часа сутринта подразделенията на УПА проведоха координирана атака на почти 100 полски населени места.

Волинските села са блокирани, след което започват масови убийства и разрушения. Украинските бойци се стараели да не хабят куршуми, затова секли беззащитните хора с брадви, рязали с ножове и убивали с чукове. След приключване на убийствата – селата са подпалвани.

Украинският нацизъм се проявява като невероятно жесток, но и страхлив. За нападение се избирали именно тези села, където няма немски гарнизони и въоръжени хора. Мащабът и безсмислеността на украинските злодеяния поразява дори немците.

Почти непрекъснатото клане на поляците продължава до 16 юли. Само за юли 1943 година са унищожени 500 полски села, избити около 20 000 само от поляците, което се превръща в кулминацията на етническата чистка във Волиния.

Интересно е, че това украинско злодеяние не е обявено за геноцид и дори не се е разглеждало като престъпление в хода на Нюрнбергския процес. Изглежда, че след 70 години украинският нацизъм се завърнал.

ФЕЙСБУК ВСЕ ПОВЕЧЕ НАЛАГА ЦЕНЗУРА!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram