Видео, Избрано, Позиции и въоръжение

Истинската причина за безредиците в Иран не е смъртта на Махса Амини – ВИДЕО

Ще се спрем на събитията в Иран, като погледнем фактите,  без емоции. Публикуваме анализ на Телеграм-канал Рыбарь и какво още се случи след  тяхната публикация.

Ето какво написаха те:

„Протести в Иран. Какво се случва и как е свързано с Русия?

На 18 септември в Иран започнаха антиправителствени протести на населението в различни градове на страната, главно в Ирански Кюрдистан, заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, след като тя беше задържана от „моралната полиция“.

Махса Амини беше задържана от сътрудници на силовите структури в Техеран за неправилно носене на хиджаб, който е задължителен за всички жени в Иран. Известно време след ареста й тя е откарана в техеранската болница „Касра“ в реанимация, където по-късно умира. Според проправителствените медии момичето е страдало от епилепсия и други заболявания и заради това е починало внезапно. Семейството й обаче отрече тази информация. Те заявиха, че смъртта е в резултат на побой от полицаите.

🔻 Какво се случи след това? 

▪️Веднага след погребението в събота избухнаха демонстрации в Секез, Диуандер, Дехголан и в административния център на Ирански Кюрдистан, град Сенендедж. Повече от 30 души са били ранени при сблъсъци със силите за сигурност, според опозиционни медии.

▪️Протести на цивилни се проведоха в квартал Гохардащ в Керей, Ращ, Исфахан, Махабад и Техеран. В столицата на Иран студенти от Техеранския университет излязоха на митинги с антиправителствени плакати. Много жени разкъсаха хиджаба си и демонстративно отрязаха собствените си коси или забрадки. Освен това протестиращите започнаха да нападат жени с хиджаби и забрадки. За обезпечаване на реда се привлечени силите «Басидж».

▪️До 21 септември мирните стачки в някои градове се превърнаха в безредици: протестиращите гориха ирански знамена, хвърляха камъни по полицаи, биеха ги и използваха коктейли Молотов. В Ращ демонстранти се опитаха да щурмуват правителствени сгради.

🔻Как реагира опозицията?

▪️Противниците на сегашното правителство веднага се възползваха от недоволството на населението, за да подклаждат вътрешнополитическа криза. Иранското ръководство обяви за участие в безредиците на членове на екстремистки организации, включително кюрдски сепаратисти и поддръжници на „Организацията на муджахидините на иранския народ“.

▪️В социалните мрежи започна информационна кампания срещу „режима на Хаменей“ и потисничеството на малцинствата (загиналата е кюрдка), в подкрепа на потиснатите народи. Хаштагът #MahsaAmini надхвърли два милиона споменавания в Twitter.

▪️Западните медии, включително тези, излъчващи на фарси, сравниха убитата жена с афроамериканеца Джордж Флойд, който почина по време на полицейско задържане. Те направиха паралел на текущите събития с бунтовете в САЩ и движението Black Lives Matter през 2020 г.

▪️В борбата се включи и групата хакери Anonymous. Те съобщиха на страницата си в Twitter, че са „провели кибероперация срещу иранското правителство“. 

🔻 Какъв е истинският смисъл на протестите?

Сегашните протести не са случайни. Трагичните смъртни случаи поради сблъсъци със силовите структури и различни инциденти се случват често в Иран, но те не са предизвиквали такъв резонанс преди.

Но защо?

Всичко е просто: Иран развива военно-техническо и икономическо сътрудничество с Русия, независимо от всичко. Възможна безмитна търговия, създаване на транспортен коридор през Иран – това е само малка част от перспективите. Доставките на БЛА (https://t.me/rybar/39087 ) бяха само началото.

По този начин Западът „наказва“ Иран за това, че помага на Русия и косвено участва в специалната военна операция в Украйна. Особено на фона на реалния провал на преговорите за ядрена сделка със САЩ.

Западните медии просто грамотно се възползваха от ситуацията с Махса Амини, за да дестабилизират ситуацията в Иран и да „демонизират“ аятолах Хаменей на фона на слухове за болестта му (https://t.me/rybar/38715) и започналата борба за власт .

Дори украинските медии се включиха в психическата борба: те изразяват пълната си подкрепа за смяната на властта в Иран.

Опозицията и членовете на радикални формации, с подкрепата на Запада, ще продължат да дестабилизират ситуацията като част от провежданата политика на разпалване на конфликти в зоните на интереси на Русия с цел нейната пълна изолация.“ – писаха от Телегам-канала.

По-късно от украинска страна отправиха критики към Иран, който бил заявявал за неутралитет, но доставяйки оръжие на Русия, ставал страна в конфликта.

След това Украйна обяви, че ще отнеме акредитацията на иранския посланик и ще намали значително броя на дипломатическия персонал в иранското посолство в Киев заради решението на Техеран да снабдява руските войски с дронове.

Иран планира „пропорционални действия“ в отговор на решението на Украйна да понижи дипломатическите връзки с арабската страна, съобщава „Ройтерс“.

Ситуацията в Иран продължава да бъде напрегната.

Вашингтон заяви, че е готов да предостави на иранските протестиращи всякаква подкрепа и помощ!

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

One Comment

  1. „…….Иран планира „пропорционални действия“ в отговор на решението на Украйна да понижи дипломатическите връзки с арабската страна, съобщава „Ройтерс“.“
    За протокола: Иран НЕ Е арабска страна!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram