У нас

Унижение за България в деня за размисъл

Чуждопоклоничеството на президента Румен Радев и слежубния премиер Гълъб Донев бележи нови върхове.

На жълтопаветниците може и да им изглежда модерно, но не може на официална церемония в България, начело с българските държавни лица и излъчвано по националната телевизия, да се говори само на английски език. Има си протокол, има си и преводами. Българският премиер и българския президент трябва да говорят на български език, независимо калко чужди езика знаят. Това е унижение за страната ни като такава, а не някаква гордост. Много хоро говорят чужди езици, но явно не всеки има достойство или разбира символиката в действията си.

Вече официално ли сме английска/американска колония? От кога у нас стана официален английският език?

Речите на чужд език „българските държавници“ произнезоха по време на церемонията официалнот опускане в експлуатация на междусистемната газова връзка „Комотини – Стара Загора“, по която страната ни ще получава по 1 милиард кубически метра природен газ годишно.

Всъщност този газ не само, че не покрива потреблението ни, но и в крайна сметка част от него пак е руски.

Ето какво още се случи по време на официална церемония в Националния дворец на културата в София.

Домакин на събитието е президентът Румен Радев, а специални гости са председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Сърбия и Република Северна Македония Александър Вучич и Стево Пендаровски, както и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис и този на Румъния Николае Чука.

Служебният министър-председател Гълъб Донев, който откри церемонията каза, че интерконекторът бил от ключово значение за диверсификацията на доставките както за България, така и за цяла Европа.

Този проект означава свобода, пък твърди скандалната генеколожка и понастоящем председател на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„…Бих казала, че днес започва нова ера за България и Европейския съюз. България получаваше около 80% от газа си от Русия, но преди Русия да започне една ужасяваща война в Украйна и енергийна война към Европа. Този проект означава свобода, свобода от зависимостта от руския газ. Той може и да покрие цялото потребление на България (3 млрд. кубически метра годишно – бел.ред.), което е страхотна новина“, заяви тя.

После Фон дер Лайен продължи да обяснява за „хватката на Русия“.

Урсула изрично отбеляза бившия премиерът Петков, който многократно показа, че външните зададе цели са му по-важни. Така генеколожката потъпка деня за размисъл в България в навечерието на предстоящите избори.

На свой ред президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че страната му се стреми поне да удвои износа на газ към Европа до 2027 година. (част от азербайджанския газ пак е руски, бел.ред.)

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също отбеляза двама политичесик лидери – Петков и Борисов.

Мицотакис посочи, че трябвала общоевропейска енергийна стратегия, за да се „противопоставим на руския шантаж“.

Явна шантаж според него е да купуваш по-дългосрочни договори на по-ниски цени е шантаж…

Сръбският президент Александър Вучич пък посочи, че се надява през 2023г. да има такава церемония и в неговата държава при завършването на интерконектора между Българя и Сърбия.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски също говори за „руската агресия“.

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram