Сигурност

Подготовката за голяма война

„Много дейности на НАТО могат да се тълкуват като подготовка за пряка сухопътна война с Русия през 2023 г.

По принцип само заплахата от ядрено унищожение въздържа САЩ и НАТО от подобен сценарий.

Ако обаче съмненията относно използването на ядрени оръжия от Русия се множат, мислите по темата за конвенционална война срещу Русия могат посетят главите на генералите от НАТО“, пише Борис Рожин и споделя публикацията на Телеграм-канал Реадовка   със заглавие: В очакване на новия „Рамщайн“ – колективният Запад се готви за голяма война.

Те пишат: „Древните са ни учили, че ако искате мир, трябва да се готвите за война – и западните лидери са научили много добре втората част от известната римска максима.

На какъв фон ще се проведе следващата среща на страните доставчици на оръжия за Украйна, планирана за 16 ноември?

На 10 ноември върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел направи изявление относно плановете за увеличаване на мобилността на европейските въоръжени сили чрез промяна на железопътната инфраструктура, включително мостове, железопътни линии и тунели – към проекта се планира да се включат страните от Балканския полуостров, Молдова и, кой би се съмнявал, Украйна.

И изглежда, че има какво да се транспортира: само в Гърция пристанищата в Александруполис и Солун, превърнали се в основни логистични центрове за НАТО, непрекъснато получават американско оборудване.

Войнстващи речи се чуват и от бреговете на Сена – френският президент Макрон изрази виждането си за европейското бъдеще и реши да се подготви за война в голям мащаб, обявявайки нова френска стратегия за национална сигурност, която включва (https://t. me/readovkaru/1749) много интересни неща: от ядрени оръжия до реформа на военно-промишления комплекс.

Изтокът също е неспокоен – според The ​​Wall Street Journal Южна Корея планира да предаде 100 000 артилерийски снаряда на САЩ, а в Тихия океан ще се проведат съвместни военноморски маневри «Malabar»  с участието на Индия, САЩ, Япония и Австралия, насочени към сдържане на Китай.

Си Цзинпин на свой ред не остана настрана, като призова китайската армия да „концентрира всички усилия върху подготовката за война“.

Ами САЩ? Конгресменът Майкъл Маккол призова ракетите ATACMS да бъдат прехвърлени в Киев, докато служителят на Пентагона Бил Лапланте предлага да се увеличат поръчките за военно-промишления комплекс и да се доведат до нивата от Студената война.

Между другото, никой не е отменил степента на готовност на ядрените сили на САЩ.“

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram