Позиции и въоръжение

Инцидент или провокация е казусът с ракетите в Полша?

Вечерта на 15 ноември се появиха съобщения за падането на две ракети в село Пшеводов на границата с Украйна. По време на инцидент били загинали двама местни фермери.

Случаят съвпада по време с поредните руски масирани удари по цели на украинска територия. Преди да се изяснят обстоятелствата има два версии – «Калибр» или Х-101 на ВС РФ и друга версия – зенитна ракета от украинския комплекс ПВО С-300.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецкий свика спешно заседание на Комитета на правителството по сигурност и отбрана.

Въздушното пространство на полско-украинската граница опустя до Варшава.

Няколко американски медии с позоваване на източници в разузнаването, заявиха, че падналите в Полша ракети уж са руски. Малко по-късно от Пентагона заявиха, че да сега не могат да потвърдят тези съобщения.

От министерството на отбраната на Русия заявиха, че не са нанасяни удари по цели близо до украинско-полската граница и допълниха, че отломките не са от руските средства за поражение. От МО РФ определиха разпространените информации за падането на „руски“ ракети в Полша като „преднамерена провокация с цел ескалация на обстановката“.

От Брюксел се чуха гласове, че реакцията на НАТО на инцидента в Полша ще зависи от заявленията на Варшава за принадлежност на падналите ракети. С остри заявления излязоха Словакия, Латвия и Естония и други.

Някои местни полски медии пишат, че инцидентът в Пшеводов в действителност се е случил в 16 часа през деня и не е свързан с бойните действия. Версията обаче не обяснява наличието на осколки, приличащи на части от ракета.

https://dorzeczy.pl/kraj/369805/eksplozja-na-lubelszczyznie-nie-sa-znane-przyczyny.html

Телеграм-канал @rybar коментират, че ако ракетата се окаже руска, то във Варшава теоритично могат да признаят епизода за нападение и да заговорят за член 5 на НАТО за колективна отбрана, но изразяват съмнение, че Полша ще тръгне на такова пряко обостряне и ще се ограничи с мерки от друг характер.

Ако боеприпасът се окаже украински – то случаят бързо ще бъде заметен. Нещо подобно се е случило с румънския МиГ-21, свален от украинска С-300 през март. (https://www.pravda.ru/news/politics/1688672-rumynija_zajavila_chto_istrebitel_mig21_nacionalnykh_vvs_byl_sbi/ )

В интернет започнаха да сравняват публикуваните кадри с отломките от Полша и ракета на С-300.

Това е снимка с кадрите на отломките от Полша, публикувани в медиите.

А това е отломка от занитна ракета С-300, която е паднала в Дегестан през 2020 година по време на Карабахската война, публикувана от Борис Рожин, за да се направи сравнение:

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram