Позиции и въоръжение

За какво ще използват казусът с падналите украински ракети в Полша?

Телеграм-канал Рыбарь коментира казуса с падналите ракети в Полша.

След като се появи снимка на един единствен крупен отломък, ситуацията се проясни. Находката се оказа от зенитна ракета 5В55 комплекс С-300.

Възможно ли е да е била руска ракета С-300, ползвана за удари по наземни цели? Практически е изключено: най-близката възможна точка на пуск се намира на територията на Беларус на 130 км. от мястото на падането на боеприпаса. А 5В55 е с максимален полет от 75 км и просто не може да долети до Пшеводов.

Всичко това е основание да се твърди, че на територията на Полша са паднали именно украински зенитни ракети от комплекса С-300.

Според медията изказванията на официални лица за украинска следа в ракетния удар по Полша не са направени просто така и работата не е в желанието да се избегне ескалация на конфликта.

Каналът припомня, че многократно са писали,, че войната в Украйна е източник на големи доходи за заинтересованите страни.

„И ако сега не използват настоящата ситуация, която причини смъртта на цивилни в Полша, в всеобща изгода –  това ще бъде огромен пропуск. Следователно най-вероятно инцидентът ще бъде използван като част от разказа за „несъвършенството на украинската ПВО“.

Защото едно е, когато трябва да харчите пари за модерни системи за противовъздушна отбрана на Украйна, за да защитите гражданите на „Незалежная“, и съвсем друго, когато става въпрос за защита на трети страни. Тук и програма за обучение на екипажи може да се измисли и да се принудят  няколко държави да доставят системи за противовъздушна отбрана и зенитни ракетни системи на Украйна в ущърб на собствената си бойна готовност. Поводът е подходящ.“

„Най-вероятно случилият се инцидент ще бъде използван за прокарване сред обществеността на необходимостта от укрепване на отбранителната способност на Украйна в граничещите с Европейския съюз територии.

А това означава увеличаване на разходите за отбрана в ущърб на собствените им нужди сред съседните страни и зареждане с поръчки на предприятията от военно-промишления комплекс на страните доставчици за следващата календарна година или две.“

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram