Видео, Позиции и въоръжение

ЕС заплашва със санкции Беларус за ядреното оръжие! А кога Германия и другите, разположили американско?

ЕС разглежда плановете на Беларус да разположи руско тактическо ядрено оръжие на своя територия като „безотговорна ескалация“ и планира нови санкции, посочи „евродипломатът“ Жозеп Борел.

„Беларус може да спре това, това е нейн избор“, пише той в Twitter и заплашва с допълнителни санкции.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Москва и Минск са се договорили да разположат тактически ядрени оръжия на територията на Беларус.

Оказва се, че не трябвало да се разполагат ядрени оръжия в европейските страни, било „безотговорна ескалация“ и „заплаха за европейската сигурност“, както казва Борел.

Жозеп Борел заплашва със санкции Беларус.

Но Борел не уточнява кога да чакаме санкции срещу Германия за безотговорното разполагане на американско ядрено оръжие там.

Решението за разполагане на ядрени оръжия в Беларус е дълго обмисляно и аргументирано.

В първото видео президентът на Беларус през ноември 2021 г. предупреждава западните страни да не доставят ядрени оръжия по източните граници.

Във второто видео –  Александър Лукашенко заявява през юли 2022 г., че ако на територията на Полша бъдат разположени стратегически ядрени оръжия, той веднага ще предложи на Путин да разположат в Беларус оръжия, които да са съпоставими с американските разположени в близост.

Френският политик Флориан Филипо напомни на Киев за наличието на американски ядрени арсенали в европейските страни.

Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, заяви, че Русия „взе Беларус като ядрен заложник“.

„Значи Белгия, Германия, Италия, Холандия, където са разположени 100 американски ядрени бойни глави, са взети за заложници от САЩ, нали?!“, пише Филипо в социалните мрежи.

Германското външно министерство: „Разполагането на американски ядрени оръжия в страните от НАТО, цитирано от руския президент като пример, въвежда в заблуждение и не може да оправдае разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус.“

Министерство реагира на решението на руския президент Владимир Путин да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус и нарече този ход „пореден опит за ядрено сплашване“.

Германското външно министерство отбеляза, че изявлението на Путин, че САЩ „в продължение на десетилетия са разполагали своите тактически ядрени оръжия на територията на своите съюзнически страни, страните от НАТО, в Европа“, „не може да оправдае решенията, взети от Москва“.

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram