Избрано, Сигурност

МВнР на Великобритания и американските военни със списък на „дезинформаторите“ в България

Български телеграм-канали в списък с „дезинформатори“. По доклада работиха МВнР на Великобритания и организация, финансирана от американската армия…

Като се има предвид, че в разпространения доклад са се излели американски и английски държавни средства, то логичното е, че в посочените канали и медии нещо е било в несъответствия с техния интерес. Палитрата от теми, обявени за „дезинформация“ също заслужава внимание.

Защо ли в мрежата казват – като видите „фактчекърите“, финансирани от Пентагона, да казват, че нещо е фейк, то най-вероятно именно то е вярното…

Телеграм-канал Рыбарь коментира въпросния доклад и как западните аналитични центрове отново изобретяват понятието дезинформация.

Те пишат:

„Миналия месец онлайн се появи доклад на работната група Ukraine War Disinfo, която събра и анализира информационните тенденции в „проруските медии и телеграм-канали“ в Грузия, Армения, Беларус, Украйна, Молдова, балтийските държави, България, Словакия, Унгария и Полша.

Целта на работата е да се идентифицират методи за борба с „дезинформацията“, особено тази, която вреди на имиджа на НАТО и армията на САЩ и потенциално може да създаде пречки пред разпространението на наративи, полезни за западните политици.“

„Докладът, спонсориран от британското външно министерство, съдържа принципно нова и важна директива: оттук нататък всичко, което противоречи на съгласуваните тези на страните от НАТО, се обявява за „дезинформация“.

Сред работилите над документа са британското външно министерство, организации, финансирани от САЩ, аналитични центрове.

Координатор на усилията по доклада е Zinc Network.“, посочват от Рыбарь и отбелязват, че от отчетите за американските държавни поръчки е станало известно, че тази организация получава пряко финансиране от Командването на специалните операции на САЩ и Командването на армията на САЩ в Европа и Африка.

/Каква независимост вее от тези анализатори!, бел. Ред. /

„Една от задачите на Zinc Network се заключва в това да проведат учебни програми по „независима журналистика“ зад граници, възпитавайки нови адепти на разпространяваните изгодни мнения.“.

От Рыбарь отбелязват, че доколкото разпространеният доклад е ориентиран на борба с „дезинформацията“, трябва да се разбере какво се има предвид под този термин в доклада.

„Документът тълкува този термин по следния начин: „дезинформацията е информация, която съответства на съществуващите прокремълски наративи, цели или дейности“.

Само това предложение съдържа огромен механизъм за подмяна на понятията: специалистите, работещи в информационната сфера, са ненатрапчиво помолени да се откажат от традиционните инструменти за разпознаване на дезинформация и да работят по системата „свой – чужд“.  Най-вероятно в горепосочените курсове на бъдещите „независими журналисти“ се предлага да използват точно този метод.“

Накратко – според съставилите доклада най-голяма опасност за западния елит представляват изказванията против действащите правителства в техните страни, като недоволството може да е по разни причини – симпатии на политиците към украинските власти, приемане на решения в интерес на глобалните елити и в ущърб на своя народ.

За вредителски се считат и всички опити за критично мислене, което посочва неефективността на антируските санкции. Отделя се и внимание на религиозния въпрос като според доклада „проруските деятели“ подривали доверието към западния свят, представяйки го като рушител на традиционните ценности. Отбелязва се като тревожен ръстът на патриотични партии в Европа.

Работната група на доклада дава препоръки: да е промени законодателството на европейските държави и да се разширят правомощията на ЕС по въпросите на информационната сигурност.

„В частност, става дума и за „интензификация на сътрудничеството между разузнавателните служби“, тоест за увеличаването на контрола над тяхната дейност. Фактически, отчетът открито призовава за продължаване на работата по лишаване на страните от ЕС от всякакъв суверенитет.“, коментират от Рыбарь.

В доклада се подчертава важността на разширяване на мрежата от подконтролни медии и НПО, а също на отделни блогери и ботове.

Сред българските телеграм-канали и медии, обявени за „проруски“ „дезинформатори“ са: Гласове, Свободна и мирна България, Сърнела Воденичаров, efir.info, Хляб или Свинец с Тодор Беленски, Zа ПраVда, България Z, InfoDefenceBULGARIA, News Front Bulgaria, DrushbaFM – България, фен каналът на Николай Марков, Поглед.инфо и други.

Графика от доклада:

Докладът е изработен февруари-април 2023г.

Официален списък на работилите над доклада:

Британското външно министерство, както и редица неправителствени организации и мозъчни тръстове: Zinc Network (Великобритания), Словашки институт за политика за сигурност (SSPI), Political Capital (Унгария), debunk.eu (Литва), Международен център за отбрана и сигурност (ICDS). ) (Естония), Национален център за информираност в областта на отбраната и сигурността (Естония), Coda Media (Грузия/САЩ), Съюз на информираните граждани (Армения), Детектор М (Украйна), Център за изследване на демокрацията (България), Център за изучаване на източноевропейски политик (Латвия), Memo 98 (Словакия), Media Initiative Center (Армения), Press Club Belarus (Беларус), Georgia’s Reform Associates (Грузия), Watchdog.md (Молдова), Civic Resilience Initiative (балтийски страни) ), FakeNews (Полша), Adapt Institute (Словакия).

Линк към самия доклад: https://mega.nz/file/GclhnYaS#0lMyC4-0OzXp46ZYxU_KJejnCTDOPj_2yIAlU7HTEC8

Пълната статия на Рыбарь можете да видите тук (https://rybar.ru/zapadnye-analiticheskie-czentry-pytayutsya-zanovo-izobresti-ponyatie-dezinformaczii-i-borotsya-s-nej/)

Последвайте ни в Телеграм: https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram