Видео, У нас

Българите от Херсонска област призоваха да се спрат доставките на български боеприпаси за Украйна – ВИДЕО

Етнически българи, живеещи в Херсонска област, записаха видеообръщение към президента и политическите партии на България с призив да спрат изпращането на боеприпаси за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), предаде кореспондент на ТАСС.

„Уважаеми президент на България Румен Радев, знаем, че Вие бяхте  до край против доставката на тези оръжия на укронацистите. Знаем също, че прозападните партии с парламентарно гласуване все пак ви принудиха да направите това. Ние искрено молим вас и трите политически партии, които са готови да се противопоставян – „Възраждане“, ИТН и БСП…. Да попречите на по-нататъшните доставки на въоръжение за украинската страна. Спасете, моли ви, нашите животи“ – каза представителят на българската общност в Херсонска област Генадий Недялков.

По думите на Недялков в Херсонска област живеят около 2 хиляди етнически българи, сред които около 300 деца. Те са обстрелвани от украинските въоръжени сили в Голопристанския и Альошкинския общински райони.

„Аз съм майка на три деца, всеки ден изпращам децата си на училище, много се притеснявам, че ще падне ракета и децата ни ще загинат, спрете доставките на оръжия“, призова на български език общественичката Любов Недялкова.

Към призива се присъедини и председателят на Кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер.

„Тук видях резултата от обстрела, който украинските нацисти извършват с оръжие, или тези снаряди и мини, които са произведени на територията на България, на мен, като българин, който живее на територията на Руската федерация, ми е много обидно,“ той каза.

Боеприпаси за украинските въоръжени сили от България.

По-рано представители на херсонския ъндърграунд – членове на организацията „Херсонска съпротива“ откриха в контролирания от Въоръжените сили на Украйна Херсон кутии с боеприпаси с кодове и маркировки, указващи българското производство.

Фактът, че украинските военни са използвали снаряди българско производство за обстрел на левия бряг на Днепър, потвърдиха ръководителят на Херсонския областен клон на Общоруската обществена организация на ветераните „Бойно братство“ Игор Телегин и представител на отдела доброволчески разузнавателен батальон на името на.

Маргелова Алексей Бурлаков.

През декември 2023 г. Комисията по отбрана на българския парламент одобри с мнозинство предложение за допълнителна военна помощ на Украйна.Както съобщи Българска телеграфна агенция, украинските въоръжени сили ще бъдат снабдени с неизправни или ненужни за българската армия преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети.

През септември 2023 г. българският парламент вече одобри предоставянето на Украйна на ракети 5В55Р за зенитно-ракетната система С-300 с дефекти и боеприпаси за 5,56 мм автоматично стрелково оръжие, от които българските военни не се нуждаеха.

Източник:

https://tass.ru/obschestvo/20479923

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram