Видео, По света

Казаци и антифашисти с призив за признаване на Украйна за терористична държава – ВИДЕО

В края на април в Новочеркаск се проведе международният онлайн сбор „Слава Богу – ние сме казаци“.

Инициатор и организатор на събитието беше Съюзът на донските казаци, съвместно с Международния съюз на антифашистите.

На събитието присъстваха атамани на казашки сдружения от редица държави: Русия, Сърбия, Беларус, България, Чехия, Словакия, Черна гора, Австрия и др.

Военният старшина на Съюза на донските казаци Любов Корсакова каза пред „Южна служба за новини“, че подготовката за казашкия сбор е продължила дълго време, но след събитията в Crocus City Hall е решено да се говори за борбата на казашките сдружения в контекста на антифашистка позиция.

„В различни страни се появиха много проблеми. Особено по отношение на казаците… В Белгия имаше голяма казашка организация, но сега има само двама души: атаманът и първият му другар – всички останали бяха разпръснати. Българите много ни притесниха, когато ни казаха, че тяхното малко сдружение трябва еднолично да защитава паметника на съветския войник-освободител „Альоша”, който се опитват да осквернят”, сподели Любов Корсакова.

Обединяването на казаците и антифашистите в страните, където казашките сдружения са засегнати на различни нива и фашистките идеи придобиват популярност, се смята за една от целите на събитието.

„Десет души или петдесет – това е друга сила и различни възможности. Нещо повече, съвместните действия никога не са пречили на общата кауза и особено във време, когато идеите на фашизма се разпространяват в цяла Европа“, допълва тя.

Общите усилия помагат не само в борбата срещу фашизма, но и в ситуации, когато да се направи нещо в рамките на една държава изглежда невъзможно, каза тя.

По време на срещата бяха подписани споразумения не само за сътрудничество, но и за обмен на информация в областта на културата, образованието, патриотичните прояви и опазването на паметниците.

В бъдеще се планира да се включат още държави в работата по обединяването на казаците и антифашистите: Франция, Австрия, Румъния, Молдова. Според Любов Корсакова те сега ще започнат подготовката за следващото събитие в Ростов на Дон.

Основният резултат от международната онлайн среща е призив към ООН и призив към руския президент Владимир Путин за иницииране на иск в Международния наказателен съд към ООН за признаване на държавата Украйна за терористична държава.

Цялото видео от онлайн срещата можете да видите тук –

Статията е по материали на Светлана Синяева.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram