По света

Страх от възмездие – людоловците на Зеленски се страхуват да нощуват в Херсон

Автор: Олеся Михайлюк

Насилствената мобилизация в Украйна продължава, а тези, които ловят украинци по улиците, за да ги хвърлят на фронта са наречени от народа „людоловци“.

Служителите на мобилизационните отряди на военната служба от западните райони на Украйна, страхувайки се от възмездие, напускат Херсон за през нощта, съобщиха за РИА Новости източници от проруското подполие на Херсон.

„Тези служители на западните ТЦК ( териториални центрове за комплектация), изпратени в Херсон, не нощуват в града организирано, те се страхуват от възмездие от страна на местните жители.

В началото на май в Херсон от западните райони на Украйна пристигнаха служители на териториалните наборни центрове (ТЦК – така напоследък в Украйна се наричат военните комисии – Ред.). Те пътуват със сини микробуси Фолксваген с одески и киевски номера. Мобилизационните екипи, според информация на източниците, тероризират града, действайки на принципа „хващане на колкото се може повече местни жители, дори и да имат документи за отсрочка, и след това да ги разпределят“.

Членовете на Херсонската съпротива отбелязват, че улиците на града са буквално празни, защото местните жители се крият от мобилизационните екипи.

„Пристигането на западенците е поредният кръг от наказателна мобилизационна политика на режима на Зеленски спрямо населението на Херсонска област. Киев вече не е доволен от работата на херсонските ТЦК – твърде мека била“, подчерта източникът.

На 16 април Владимир Зеленски подписа закон за засилване на мобилизацията в Украйна, той  влезе в сила на 18 май. Сега всички военнослужещи трябва да актуализират данните си във военната служба в рамките на 60 дни от датата на влизане в сила на документа. Забранено е напускането на Украйна на мъже на възраст от 18 до 60 години по време на военното положение, което е в сила от февруари 2022 г.

През октомври списание Time, позовавайки се на сътрудник на Зеленски, съобщи, че редиците на украинските войски са станали толкова редки, че службите за военна регистрация и набор са били принудени да мобилизират хора, чиято средна възраст е 43 години. По-рано New York Times писа, че Украйна се стреми да привлече повече жени в армията, което говори за огромните загуби във въоръжените сили на Украйна.

Херсонска област е един от новите региони на Русия, разположена на левия бряг на Днепър в долното течение, измита от Азовско и Черно море. Регионът се възсъедини с Русия след референдум през септември 2022 г. Украинската страна не признава неговата легитимност и продължава да обстрелва територията.

Сега 75% от Херсонска област е под руски контрол, а част от десния бряг на Днепър, включително град Херсон, се държи от украинските войски за сега. От ноември 2022 г. административен център на района временно стана град Геническ.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram