Позиции и въоръжение

Франция иска да създаде коалиция от държави, които да пратят „инструктори“ в Украйна

Макрон иска да формира „европейска коалиция“ от няколкостотин военни инструктори, работещи директно в Украйна, пише Le Monde, позовавайки се на свои източници.

„Изпращането на френски и европейски инструктори в Украйна може да бъде въпрос на седмици или дори дни. По наша информация френските власти искат да създадат коалиция от държави, които желаят да обучават украински войници на територията на Украйна“, пише изданието.

„Идеята е първо да се изпратят няколко десетки специалисти, за да се определят нуждите от обучение. Втората е да се изпратят няколкостотин военнослужещи. Обсъжда се обучението на сапьори, както и обучението на войниците от новата (украинска) мотострелкова бригада“, уточнява изданието.

Към тази коалиция може да се присъединят Литва, както заяви външният министър на републиката Габриелиус Ландсбергис, Естония, Великобритания и други държави.

Миналата седмица министър-председателят на Естония Кая Калас заяви, че някои западни държави вече са изпратили свои военни да обучават украинци, но тези държави не поемат отговорност за смъртта на свои граждани в зоната на военните действия.

В понеделник главнокомандващият на ВСУ Олександър Сирски заяви, че е узаконил посещението на френски инструктори в тренировъчни центрове в Украйна. По-късно телевизионният канал BFM цитира френското министерство на отбраната, че въпросът за изпращането на военни инструктори все още се уточнява.

Според „Ню Йорк Таймс“ Киев е поискал от НАТО да помогне за обучението на новобранци в близост до фронтовата линия в условията на настъпление на руските войски. Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Чарлз Браун заяви, че изпращането на инструктори на НАТО в Украйна изглежда неизбежно.

Напоследък някои от страните от блока все по-често обсъждат пряка намеса в украинския конфликт. Макрон неведнъж е заявявал, че не изключва възможността да изпрати войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовата линия и Киев поиска помощ. Той също така заяви, че „много държави“ са съгласни с неговия подход за евентуално изпращане на военни.

В неделя германското списание „Шпигел“ съобщи, че балтийските държави и Полша „предупреждават“ Германия, че могат да изпратят войски в Украйна, ако ситуацията се развие по неблагоприятен за Киев начин. Във вторник полският външен министър Радослав Сикорски призна, че ще изпрати армията на страната в съседната република.

Кремъл нарече подобни идеи безпрецедентен кръг на ескалация, който изисква специално внимание и мерки. На фона на войнствените изказвания на западни политици в Русия започнаха ракетни учения на ракетните формирования на Южния военен окръг по указание на Владимир Путин. По време на тези маневри се тренира използването на нестратегически ядрени оръжия.

Според правителството всички събития и заявления, които изброихме горе, са дезинформация… И, както знаем, „реалността често греши“…

За още новини, видеа, анализи – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram