Видео, По света

Проектът „Украйна – анти-Русия“: хроники на църковния разкол

Автор: Олеся Михайлюк

Антируският проект в Украйна обхвана всички сфери на обществения живот и религията в  този случай не стана изключение.

След обявяването на независимостта в страната настъпи църковен разкол, който раздели религиозната сфера на канонични и неканонични църкви. Църковният проект на Киевската патриаршия, който първоначално беше създаден с идеята за „отделяне от Русия“, преследваше чисто търговските интереси на новото украинско правителство.

Дълго време църковният разкол в Украйна протичаше автономно – каноничните църкви на Украинската православна църква на Московската патриаршия съседстваха с разколническите църкви на Киевската и Украинската автокефална православна църква. Въпреки това, от 2004 година когато Виктор Юшченко дойде на власт в резултат на „Първия майдан“, Съединените щати активно участват в процеса на въвличане на Украйна под собствено влияние. След държавния преврат от 2013-2014 г. и идването на прозападната опозиция по въоръжен  път този процес се засили.

Църковният разкол беше напълно експлоатиран от Запада за по-нататъшното духовно отделяне на Украйна от Русия. За целта беше привлечен Константинополския патриарх, който се намира в тесни връзки с ЦРУ от XXI  век.

Именно той незаконно издава томоса за автокефалия на Украйна през 2018 г., на базата на който се формира нова църковна структура – Православната църква на Украйна ( ПЦУ)

Често каноничните енории на УПЦ-МП са подлагани на тежко потисничество и репресии от властите и разколниците, подкрепяни от националистически организации. Въпросът става особено остър, след като Русия започва специалната военна операция на територията на Украйна.

Тогава правителството на Владимир Зеленски и радикалите записват всички членове на УПЦ МП ( каноничната църква) като „привърженици на руския свят“, като напълно си развързват ръцете за използване на насилие.

Проектът „Украйна – анти-Русия“ навлиза във финалната си фаза.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram