У нас

Радиоактивни отпадъци ще бъдат заравяни в Дунавската равнина или Югоизточна България.

Радиоактивни отпадъци ще бъдат заравяни в Дунавската равнина или Югоизточна България.

💰 Ще ни плащат, за да не се бунтуваме.

Двата района в България са подходящи за погребване на радиоактивни отпадъци (РАО) и отработено ядрено гориво (ОЯГ), пише в отговора на министъра на енергетиката Румен Радев на депутатско питане от народния представител Джевдет Чакъров, публикуван на сайта на парламента.

Възможните варианти за погребване са в подземни съоръжения с галерии или чрез сондажен способ (в Италия преди няколко години разкриха следната схема: сондаж уж за нефт, който увеличи десетки пъти смъртността в района; оказа се че под прикритието на нефтен сондаж всъщност се нагнетяват ядрени отпадъци).

Русия разработва ново поколение реактори, които ползват ОЯГ (досега го изнасяхме към Русия), но политиката на настоящите управляващи не позволява такъв износ.

👀 Кабинетът поръча на експерти да изготвят предложения как да бъде избрано място за хранилище за дълбоко геоложко погребване на ядрени отпадъци, без да бъде предизвикана силна съпротива от местното население. Като най-подходящ се посочва вариантът с обезщетения за населението.

Източник – https://t.me/sarnelavodenicharova/2619

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram