Коментар

Internetfigyelo: Наполеон се провали, но Байдън е по-жесток

През последните години срещу Русия бяха приети редица икономически и политически наказателни мерки. Няма друга страна в света, която да е засегната до такава степен от отмъщението на международния Запад: нито Иран, нито Северна Корея са в списъка с толкова много санкции, честно казано, те нямат толкова санкции като Русия.

Но кое е основното престъпление на Москва?

Най-големият проблем с Русия за Запада е, че е твърде голяма, твърде силна и не иска да танцува под музиката от Уолстрийт! Атаката срещу руснаците обаче е извършена в много пресметнат момент, което доказва, че Западът отдавна не държи пръста си по пулса на света.

Майданът дойде като изненада за Русия, което беше много успешна (поредна) намеса на ЦРУ в живота на една държава. Виждали сме това и преди, но може би Москва не е смятала, че тази дейност може да работи с такава ефективност в Източна Европа.

Присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. показа, че Москва няма да желае да толерира с вдигнати ръце анексирането на исторически руски територии от Запада и е готова да се бори за стратегическите точки, които са важни за нея.

Въпреки всички усилия обаче руската икономика не беше достатъчно силна, достатъчно диверсифицирана или достатъчно автономна през 2014 г., за да приложи широкомащабна стратегия, способна да постига цели.

Имаше нужда от време, за да започне да отстоява истината и, за щастие, времето беше в нейна полза.

Преди 30 години настоящите пакети от санкции можеха да имат много по-голямо негативно въздействие върху руската икономика поради няколко причини:

Русия отслаби международните политически и икономически отношения.

Характеризираше се със значително вътрешно социално напрежение и анархични условия, които бяха неподходящи за преустройство на икономиката за кратко време със силите на обществото.

Имаше много по-голяма хегемония на САЩ в света, което по този начин оказваше по-значителен натиск.

Днес обаче ролята на Москва и останалия свят в глобален план се е променила рязко:

Русия установи големи политически отношения на ниво велики държави с останалия свят и, предвид последните две години, тя направи може би най-голямата промяна в посоката на търговията в световната история, толкова успешна, че се превръща в икономически растеж повече от 5% (!).

В страната няма значително социално напрежение, политическото ръководство начело с Путин успява да постигне 87% победа на изборите. Благодарение на тази сила всички сегменти на обществото и икономиката станаха много гъвкави и способни да издържат на предизвикателствата.

Хегемонната роля на Съединените щати и техните поддръжници намаля рязко и продължава да пада. Китай е наясно – и Русия се възползва напълно от това – благоприятната световна икономическа ситуация, че Съединените щати могат да спечелят в краткосрочен план в украинската война в социален и икономически смисъл, но ще загубят много в средносрочен план и най-вече в дългосрочен план!

Развивайки тази последна точка, може да се каже, че САЩ и НАТО очевидно страдат от противник, който е много по-слаб от тях на хартия (по-слаб в общоприетия смисъл). Ресурсите и политическата им власт също са на изчерпване, а украинското общество е в упадък. Това е война, която Украйна може да загуби на всеки етап и която може да продължи, но не може да спечели.

Руската икономика и общество също са готови за дълга борба със сегашната интензивност и изчакват времето си, изграждайки все повече и повече международни връзки с държави, за които Москва вече е победител и в техните очи победи неоколониалната империя, водена от Съединените щати.

За да се докаже това, трябва само да се погледнат промените в представянето на руската външна търговия и изненадващо нарастващите промени в износа (и вноса) към глобалния юг.

Петербургският международен икономически форум (SPIEF) е един от водещите клинове, чрез които руската страна може да засили присъствието си в света. Форумът се провежда ежегодно, тази година форумът ще се проведе в дните от 5 до 8 юни.

Източник: https://internetfigyelo.com/napoleonnak-nem-sikerul-de-biden-kemenyebb/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram