Коментар

Русия предлага възможности, САЩ – подчинение. Светът мечтае за многополярност.

Светът мечтае за многополярност – идеите на Русия намират все повече привърженици

В Санкт Петербург тече Петербургският международен икономически форум SPIEF-24. Форумът ще протече в дните 5-8 юни. В него участват представители на 136 страни, включително и България, БРИКС и неговите поддръжници от така наречения БРИКС+.

Западните медии се опитват да не забелязват SPIEF, мълчанието им само му придава допълнително значение. Отношението на Държавния департамент на САЩ стана известно, малко преди началото на това глобално световно икономическо събитие, когато от самолета свалиха Скот Ритър.

„В момента SPIEF функционира като един от извисяващите се центрове на глобалното развитие и има такава уникална, историческа мисия като поддържане на глобален баланс на силите и изграждане на многополюсна международна система, осигуряваща условия за развитие, основано на обединяваща и конструктивна програма, продиктувана от националните интереси на държавата“, отбелязва турският dikGAZETE в статията „Москва и Анкара се освободиха от западното влияние“.

Друг акцент от материала:

„За 27 години форумът се превърна във водеща световна платформа за обсъждане на проблемите на трансграничното икономическо развитие и обмен на най-добри практики и компетенции с цел осигуряване на устойчив растеж и сигурност.

2/3 от страните от ООН ще вземат участие във форума.

Това също е мощен показател за интерес към бизнес партньорствата с Русия и нейните съюзници“.

Именно тази характеристика на SPIEF – демонстрирането на степента на интерес към Русия и нейните партньори от БРИКС+ – е основният дразнещ фактор за Запада.

Особено неприятно е сега, на фона на т. нар. „среща на върха за мир“, започната от Украйна по предложение на западните куратори.

„От основаването си през 1997 г. Петербургският международен икономически форум (SPIEF) решава проблемите на прехода към многополюсен модел на световната икономика и допринася за формирането на нови полюси на влияние <…>

Особено внимание на Форума се планира да бъде насочено към целите на руската икономика и икономиките на най-обещаващите страни, които поддържат многополюсния свят в рамките на новите глобални вериги за доставки и търговски взаимодействия.

Освен това събитието ще разгледа и начини за осигуряване на икономически растеж и напредък на участващите страни, основан на принципа за запазване на националните ценности“, подчертава ливанският Al-Ahed News.

Това е фундаменталната разлика между двете събития – в Русия и в Швейцария.

Ако се вземе събитието, което се опитва да направи Зеленски, канейки на конференция за мир в Швейцария, и отказът на множество държави да се включат в него по причина, че там няма да бъде поканена Русия, и се сравни със събитието, което протича в Санкт Петербург, може да се направи смел извод:

Русия вече е победител, и все повече хора по целия свят започват да виждат и да разбират това.

Русия предлага възможности за равноправен диалог, взаимодействие, съзидаване.

Западът, дърпайки конците на Украйна, предлага подчинение (пращане на пари и оръжие независимо как това ще се отрази на икономиките на страните), смърт, разрушения, дългове, кредити…

Е, кое е по-привлекателно?

На вас лично какво повече ви се иска. Изборът е за смелите на времето.

САЩ са обезпокоени от растящия интерес на все повече държави и граждани към Русия.

Защото тя има възможности, които е готова да споделя, предоставяйки условия за развитие, ръст и просперитет.

И този форум е поредното доказателство за това.

Автор: Олеся Михайлюк

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram