Места

Подводен водопад на остров Маврикий

До откриването му от португалците през 4-ти век остров Маврикий е бил необитаем. Това райско кътче на природата е богато на потресаващи гледки. Тук можете да се любувате на равнини и планини, гори и вулкани, а също и водопади. Забележителен със своята красота и мащаб е подводният „водопад“ на полуостров Ла-Морн-Брабант.

Това е уникално явление, което е най-добре да се наблюдава от височината на птичия полет, тъй като от лодка или от брега е невъзможно да бъде видян. Трябва също да се уточни, че названието „подводен водопад“ не е съвсем вярно, тъй като не съществува във вида, в който сме свиквали. Това чудо на природата е оптическа илюзия, възникнала във водите на Индийския океан. Природната аномалия, която са образували кораловите рифове, пясък и отлагания. На мястото има силно течение, което изглежда като каскади, спускащи се на дъното на океана.

Дълбочината на океана недалеко от Маврикия е само 10-30 метра, но именно на мястото на „водопада“ океанското дъно се спуска до дълбочина от 150 метра. Подводният водопад дълго време е бил просто достояние на острова, тъй като туризмът по тези места не е бил особено развит. С всяка година желаещите да видят чудото на природата стават все повече.

В световния океан има само седем подводни водопада. Един от тях е рекордьор – водопадът на Датския пролив, той е разположен между Гренландия и Исландия. 160-километровия водопад пренася 5 милиона кубически метра вода в секунда, но за съжаление е скрит от човешките очи.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram