Коментар

Шпионските игри около клиниката „Шарите“ и „хуманизма“ на Запада

Автори: проф., дфн., д-р ист. Нако Стефанов и Теодора Ангелова

Берлинската клиника „Шарите“ стана световно известна с т.нар. „лечение от отравяне“ на руския опозиционер Алексей Навални. Същият бе поредният „отровен“ със суперсмъртоносната отрова „Новичок“. За отравянето на Навални са обвинени  служителите на ФСБ, т.е. на федералната служба за сигурност на Руската федерация. За това се твърди в разследването, проведено от Bellingcat, която е онлайн медия, основана на 15 юли 2014 г. от британския гражданин журналист и блогър Елиът Хигинс. Според създателите на Bellingcat тя е независим проект, който публикува резултатите от разследващата журналистика за военните зони, използвайки анализ на данните с отворен код.

В интервю за DW/Deutshe Welle – Немска вълна, германска телерадиокомпания, излъчваща предавания на различни езици, ползваща се с държавно финансиране/ Христо Грозев, един от журналистите на Bellingcat, участвал в разследването и подготовката на доклада за „отравянето“ на Навални, дава подробности за това поредно „отравяне с „Новичок“. В статия, публикувана в медицинското списание The Lancet, лекарите от клиниката „Шарите“ описват подробно клиничната картина на отравянето. Те вярват, че доброто здраве на Навални очевидно е допринесло за успешния резултат.

Така след българския бизнесмен Гебрев, семейство Скрипал и Алексей Навални бе отровен с „Новичок“, за която отрова се твърди, че е толкова смъртоносна, че от нея няма никакво спасение. Но въпреки това твърдение всички „отровени“ са живи и здрави. И Гебрев, и семейство Скрипал /по данни на «The Sunday Times» те са сменили самоличностите си и са се преместили в Нова Зеландия(вж. Editor, Caroline Wheeler, Deputy Political. Salisbury novichok poisonings: Sergei and Yulia Skripal move to New Zealand). Ако се мисли логически, то следва да се каже, че изводите, които могат да се направят са следните:

„Новичок“-ът не е толкова опасен. Неговото действие по-скоро прилича на това на разслабително средство;

Явно агентите на спецслужбите на РФ са доста некадърни след като три пъти поред се провалят с едно и също „отровно средство“ (може би са използвали някакъв изветрял „Новичок“) . Съответно същите тези агенти следва да бъдат уволнени поради несъответствие със служебните изисквания;

Ако от президента на Русия е поставена пред тях цел да унищожат Навални, което самият опозиционер твърди, защо се избира вещество с такъв нисък коефициент на ефективност (Гебрев, Скрипал)?

Става дума за шпионски игри на западните служби. Игри с точна геополитическа и геоикономическа цел.

Нека да оставим сами читателите да помислят, кой от тези три варианта заслужава най-голямо доверие. Но на нас ни се струва, че третият вариант като че ли е най-близко до истината.

Русия минимум два пъти е обинявана в използване на Новичок, което властите отричат. Има ли смисъл да се използва такова откровено слабо „бойно отровно вещество“ срещу най-рекламирания опозиционер, който явно има контакти със западните специални служби. Тъй като такива разследвания като неговите едва ли могат да се направят без съответните възможности и поддръжка. За което руските власти вероятно са осведомени, ако уж го „следят“ дълго време, което Навални по-рано е заявявал. В тези условия отправянето на опозиционера на руска територия косвено потвърждава използването на Новичок по-рано срещу Скрипал и Гебрев, което е изгодно за Запада и самоубийство за Путин. А в нелогичност и непоследователност едва ли можем да упрекнем руския президент.

Все пак, обаче, нека да се върнем към една друга линия на нашето повествование, с което започнахме краткия преглед на „отравянията“ с „Новичок“ – клиниката „Шарите“ в Берлин. Тази клиника явно също има своето място в шпионските игри.

Неотдавна в тази клиника почина от коронавирус „несменяемият кмет“ на Харков Генна́дий Адо́льфович Кéрнес (1959-2020). Същит бе известен с това, че бе противник, гъвкав, но безкомпромисен на бандеровската власт в Киев. Кернес бе човек, който приличаше на размахващо се парче плат за бик. Толкова бе изпълнена с ярост срещу него гореспоменатата власт. И ето в тази връзка тук възникват някои съмнения и редица въпроси, а именно:

Съществуват ли някакви „интимни отношения“ на клиниката „Шарите“ със  западните специални служби?

Не бе ли „лекуван“ Геннадий Адолфович Кернес до смърт, защото той не бе приятел на Запада и на киевските власти?  Елиминирането на Кернес не  създава ли възможност да се  постави лоялен на същите тези власти и техните западни куратори кандидат на поста кмет на Харков?

Как така пациентът внезапно почина, след като беше съобщил за своето подобрение и скорошно завръщане в Харков?

Едва ли в скоро време ще получим отговор на тези въпроси. Делата на дейците на „плаща и кинжала“ , както нерядко се случва, ще останат в тъмнина. Но ще остане големият въпрос за „хуманизма“ на същия този Запад, нали?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram