Новини, По света

Мигранти окупираха църквата „Свети Йоан Кръстител“ в Брюксел (ВИДЕО)

Мигранти са окупирали църквата „Свети Йоан Кръстител“ в центъра на белгийската столица Брюксел. Това не се случва за първи път. Тя настояват за директни преговори с белгийското федерално правителство, съобщава кореспондентът на унгарския вестник Magyar Nemzet Тамара Юди, превежда редакцията на сайта поглед.инфо.

Църквата, само на метри от площад Сент-Катерине в Брюксел, от дни е мястото на невероятни сцени.

Католическият храм, който е издигната през 17 век, е бил окупиран от близо 150 имигранти, пребиваващи в Белгия нелегално, които са искали да преговарят директно с федералното белгийско правителство, за да останат в Европа.

Докато е посещава мястото, кореспондентката на Magyar Nemzet разговаря с един от охранителите, които в момента пазят църквата, който казва, че мигрантите нямат намерение да напускат и тъй като се намират в „Божия дом“:

„Те са окупирали църквата с убеждението, че са недосегаеми от полицията.“

„Папата непрекъснато се споменава“, каза пазачът за кореспондентката на унгарското издание.

Този пазач е бил изпратен там, защото освен френски той говори отлично арабски и английски. Той също така разказва, че през последните дни пространството пред молитвеното място се е превърнало в арена на физически сблъсъци.

От време на време се появяват и други мигрантски групи, които също претендират за място във вече напълно „защитеното“ пространство за поклонение.

Това потенциално може да доведе до конфликт между различните мигрантски групи, които се конкурират за едно сравнително ограничено пространство.

Както пазачът обяснява, охраната на църквата също е наясно, че в петък вечерта може да се очаква друга атака, което означава, че са увеличили охраната на свещеното място.

Кореспондентката от Magyar Nemzet също така пише, че полицейски коли обикалят района.

Стигането до църквата също не е лесна задача, тъй като журналистите са предупредени, че обитателите на сградата не обичат да бъдат снимани от представители на пресата.

На пода на християнския храм има спални чували и матраци, което прави почти невъзможно за човек да не стъпва на нечие чуждо легло, разказват от унгарския вестник.

Други мигранти разпъват палатки в църквата и прекарват времето си в разговори със съседите си или легнали на матраци, докато седят залепени за смартфоните си.

Църквата е толкова символично и значимо място в белгийската имигрантска общност, че е била окупирана няколко пъти през последните десетилетия, не на последно място, защото енорийският свещеник редовно ги подкрепя.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram