Новини, По света

Смъртните случаи от COVID-19 в Европа надхвърлиха 1 милион

Понастоящем над един милион души в Европа са починали от коронавирус, според Световната здравна организация (СЗО), пише The Independent. Висш служител от Световната здравна организация заяви, че ситуацията остава „сериозна“ на целия континент, като всяка седмица се отчитат около 1,6 милиона нови случая, предава „Фокус“. Няколко държави в Европа са заляти от третата вълна на вируса през последните седмици.

„Нека да няма съмнение за това, ваксината AstraZeneca е ефективна за намаляване на хоспитализацията от COVID-19 и предотвратяване на смъртни случаи“, каза той и добави, че СЗО препоръчва използването й за всички възрастни, които отговарят на условията. Близо три милиона смъртни случая са свързани с COVID-19 в световен мащаб, като Америка е най-силно засегната, следвана от Европа, според данни от университета Джонс Хопкинс. Съединените щати, Бразилия и Мексико отчитат най-голям брой смъртни случаи – общо над 1,1 милиона.

Д-р Ханс Клюге, регионалният директор на СЗО за Европа, заяви, че континентът регистрира 160 нови инфекции в минута. В разговор с репортери на посещение в Гърция д-р Клуге каза, че има „ранни признаци, че предаването може да се забавя в няколко страни“ и посочи „намаляващата честота“ сред най-старите хора. Той каза, че делът на смъртните случаи сред хората над 80 години, които са били определени като приоритетни за ваксини, е спаднал до близо 30 процента – най-ниското ниво в пандемията. В отговор на неотдавнашните опасения относно безопасността на ваксините д-р Клюге каза, че рискът от образуване на кръвни съсиреци е много по-висок за заразените хора, отколкото тези, които са получили ваксината AstraZeneca

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram