По света, Световна История

Международна онлайн конференция на антинацистите

На 22 май 2021 г. се проведе VI МЕЖДУНАРОДЕН КОНГРЕС НА АНТИНАЦИЗМА на тема „Ревизионизмът на Нюрнбергския международен военен трибунал е прослава на международния нацизъм, фашизъм“ в онлайн режим

По инициатива на белгийския политолог Крис Роман и международната неправителствена организация „Център за евро-руски изследвания“, с подкрепата на депутати от парламентите на Германия, Чехия и Словакия, с активната подкрепа на европейските страни (България, Чехия, Словакия, Италия, Словения и др.), Шестият международен конгрес на антинацистите (антифашистите) се проведе онлайн от клоновете на международната обществена организация мотоклуб „Нощни вълци“, Международния съюз на антинацистите, Международния експертен клуб „Червеният площад/Клуб „Молотов“ и обществената организация Съюз на политическите изгнаници и политическите затворници на Украйна.

Оратори на конгреса бяха депутати от европейски държави, известни политици Крис Роман (Белгия) – автор на концепцията EuroRus, Фабио Фрати (Италия) – член на Централния комитет на програмата R101, Лариса Шеслер (Украйна) – ръководител на организацията „Съюз на политическите затворници и политическите мигранти в Украйна, Владислав Дейнего (Луганска народна република) – министър на външните работи на ЛНР, Андрей Янцо (Словакия) – председател на Словашкия съюз на лекарите, Оливер Шнеман (Германия) – федерален ръководител на партията „Германски център“ в Северен Рейн-Вестфалия и др.

Активно участие в конгреса взеха общественици от европейските страни и Русия Наталия Баланова (Словакия) – председател на гражданско сдружение „Руска асоциация – „Берега“, Ирина Вихорева (Италия) – председател на културна асоциация „Сперанца“, Давид Сикора (Чехия) – вицепрезидент на „Нощни вълци Европа – Чехия“, Артем Гуриев (Молдова) – ръководител на международния проект „Поздравления за войника на победата“, Ирина Тимофеева (Германия) – координатор на полето на Безсмъртния полк в Кьолн, Анна Туфеева (Италия) – координатор на международната мрежа на Руското доброволческо движение в Русия. Кьолн, Анна Тове (Русия) – номинирана за Нобелова награда за мир – и много други.

На конгреса бяха разгледани много въпроси, сред които :
Резолюция на Европейския парламент „За значението на европейската памет за бъдещето на Европа“ от 19 септември 2019 г. – политически фалшификат; „Минските споразумения“ – историята на подписването, реалностите на преговорите и перспективите за Донбас; Скриване на фашистката, диктаторска същност на нацистките и авторитарните държави в Европа в навечерието на Втората световна война от евродепутатите; Приравняването на комунистическите и нацистките режими – акт на политически терор от страна на евродепутатите; Причини и последици от засилването на антируските настроения в Европа и в постсъветското пространство; Значението на антифашисткото движение в света за предотвратяване на революцията на нацизма (фашизма) и Третата световна война.

Според резултатите от конгреса е приета резолюция на VI Международен антинацистки конгрес, в която представители на различни страни отбелязват, че след разпадането на СССР и изчезването на социалистическия блок в Европа с всяка изминала година в света напредва процесът на пренаписване на историята на Втората световна война, ревизия на историческите факти, подмяна на концепциите за събитията от 1938-1945 г.
В резолюцията на конгреса се отбелязва, че инициатор на този безпрецедентен процес на фалшификация са управляващите кръгове на САЩ и Европейския съюз, а главен изпълнител са т.нар. нови членове на ЕИО, т.е. елитът на бившите социалистически страни в Европа, който се стреми да спечели благоволението на западните си господари. Един от най-важните етапи на деградация в този процес на фалшифициране на историческата реалност е приетата през 2019 г. резолюция на Европейския парламент „За значението на европейската памет за бъдещето на Европа“, чиято цел, според участниците в конгреса, е изопачаване на значими събития от Втората световна война, за да се формира в съзнанието на младото европейско поколение еднакво отношение към ролята на нацистка Германия и Съветския съюз във Втората световна война, като се създаде впечатление за предполагаем „сговор на Сталин и Хитлер за разделяне на зоните на влияние в В същото време резолюцията на Европейския парламент пренебрегва добре известните исторически факти, тяхната последователност, причини и последици, като надценява някои епизоди от историята и умишлено премълчава други. В резолюцията участниците в конгреса заявяват, че подобен подход е антиисторически, неморален, пристрастен и напълно субективен.

В резолюцията на конгреса се отбелязва също, че подкрепяйки антикомунистическата, антисъветската и русофобската кампания, влиятелните политически и финансови сили на Запада преследват целта да създадат образ на Русия и СССР не като страна-победителка на фашизма и освободителка на Европа, а като враг; дискредитират комунистическото и лявото движение в Европа и предотвратяват възраждането на неговото влияние.

Участниците в конгреса призоваха всички антинацисти и антифашисти, както тези, които членуват в партии и движения, така и тези, които действат индивидуално, да се противопоставят неуморно на опитите за фалшифициране и преразглеждане на историята на Втората световна война, включително и по-специално да разкрият пристрастността на гореспоменатата резолюция на Европейския парламент, а също и да изразят солидарност с народа на Донбас, да се борят срещу агресията на Украйна, за мир и сигурност на европейския континент и да гарантират, че народите по света винаги ще помнят постиженията на съветския народ и антифашистите от всички страни в борбата срещу хитлеризма и неговите привърженици.

Въз основа на резолюцията на конгреса бяха изготвени изявления и призиви. Членове на парламенти, членове на комисии за защита на правата на човека към парламентите, членове на ОССЕ – участниците в конгреса ще изпратят заключителните документи от конгреса до европейските силови структури – ОССЕ, Европейския парламент, ООН.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram