Коментар, Позиции и въоръжение

Меката експанзия на Турция в Европа

На фона на разногласията със Запада Анкара активно придвижва своите интереси в европейския регион, повишавайки своя имидж сред местното население, политици и бизнесмени. За меката сила на Турция в Европа разказва Telegram-каналът «Брюссельский стукач», цитиран от riafan.ru.

Турция е член на НАТО от 1952 година и играе немаловажна роля в обезпечаването на колективната сигурност на Алианса. Но в последно време между Анкара и нейните западни партньори нееднократно възникваше недоразбиране, пише Телеграм-каналът.

Всичко започна с операциите на Турция в Северна Сирия срещу кюрдските Отряди за народна самоотбрана (YPG) през 2019 година.

Решението за начало на бойните действия беше прието от Анкара без съгласуване със съюзниците под предлог „защита от кюрдските терористи“. За Запада тази инициатива явно дойде не присърце, и като отговор Германия, Франция, Великобритания, Испания, Финландия, Норвегия и Швеция замразиха за Анкара експорта на въоръжение, за да не може то да се използва в хода на турската кампания.

По-късно, в навечерието на срещата на върха на НАТО в Лондон, Турция се опита да изнудва съюзниците си, искайки от тях да признаят кюрдите за терористи в замяна на одобрението на Анкара за плана за отбрана на Балтийските страни.

След това турците рязко обтегнаха отношенията си с Гърция и Франция. С Гърция – заради енергийните находища в Средиземноморието (Атина дори обяви готовност за война), с Франция – заради турската политика в Либия.

Към това може да се добави подкрепата на Турция за Азербайджан в Нагорни Карабах, която не срещна одобрението на Запада, периодичните заплахи на Реджеп Ердоган към ЕС да отвори границата за бежанци, както и вече на всички омръзналото закупуване на руски системи за ПВО С-400.

Независимо от всичко това, Анкара продължава да е ценен съюзник за европейците и за никакви радикални мерки по отношение на Турция в обозримо бъдеще няма да се наложи да се говори.

В допълнение към геополитическите причини, за това спомага и високата активност на Анкара по придвижване на своите интереси в Европа чрез „мека силя“. При това в достатъчно широк спектър – започвайки с културния и завършвайки с военно-промишления.

ПОВИШАВАНЕ НА ЛОЯЛНОСТТА ЧРЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА

Главен културен инструмент на турската мека сила в Европа се явява институт „Юнус Емре“. За последните двадесет години негови филиали се откриха в столиците на Германия Австрия, Белгия, Франция, Холандия, Великобритания Италия, Унгария, Полша, Румъния и Украйна.

За своя главна задача института смята повишаването на познаваемостта, авторитета и престижа на страната международната арена. За постигане на поставените цели филиалите провеждат в страните приемнички различни културни мероприятия. Например, в Испания в рамките на голям музикален фестивал центърът неотдавна организира концерт с турска музика и поезия.

Дейността на института не се ограничава с провеждането на подобни културни мероприятия. Центровете „Юнус Емре“ водят активна работа с чуждестранните студенти, предоставяйки им държавни стипендии за обучение в турските висши учебни заведения и организирайки „Летни училища по турски език“. По време на провеждането им за чуждестранните гости се провеждат социални и културни мероприятия, екскурзии по забележителностите на страната, а също така им се предоставят безплатно пребиваване и осигуряване на джобните разходи.

Още един културно-образователен инструмент на Анкара в Европа е представителството на турците в чужбина и сродните общности (YTB).

То също така вербува чуждестранни студенти в турските университети, но преимуществено от състава на различните национални диаспори.

През 2020 година по програмите, организирани от YTB, в Турция са завършили 2500 студента. Коментирайки това, главата на организацията Алдулла Ерен открито помоли студентите да поддържат Анкара в нейната глобална кампания.

Освен пълноценно образование, YTB предоставя възможност на чужденците да преминат кратки курсове, в това число в медийната сфера. Например, от 20 до 30 август в Истанбул ще се състои Diaspora Media Academy, където предлагат на желаещите да подобрят навиците им в областта на журналистическите разследвания и операторското изкуство. Разбира се, напълно за сметка на Анкара.

Забележително е, че едно от задължителните изисквания за кандидатстване за тези курсове се явява преживяването на териториите на Германия, Австрия, Белгия, Великобритания, Дания, Финландия, Франция, Холандия, Швеция, Канада, Норвегия или Италия. При това предпочитание се отдава на действащите сътрудници на европейските медии.

Пари за всичко, описано горе, Турция не жали. Само бюджета на YTB за 2020 година е повече от 540 милиона долара.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ВЕРНИТЕ ТУРСКИ ОБЩНОСТИ

Още един важен инструмент на меката сила на Анкара в Европа са активните връзки с турските общности в региона, чиято численост към днешния ден се счита за над 5 милиона души.

По места за тази задача отговаря неправителствената организация Международен съюз на демократите (UID), която има представителства в Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция и Великобритания.

Нейната официална цел е да съдейства за развитие на взаимодействието между турците и близките и народи, живеещи в Европа, а също да обезпечава тяхното активно участие в политическата, социалната и академичната сфера в държавите приемнички.

Важно за разбирането на конюктурата на организацията: На среща с представители на UID в Женева преди две години Ердоган заяви, че турците живеещи в Европа са длъжни да се стараят да получат важни постове в правителствата на приемащите ги държави. Той призова сътрудниците на съюза и за в бъдеше да работят с диаспорите, обещавайки им пълна поддръжка от страна на турските правителствени учреждения.

На друга подобна среща председателя на департамента по външни работи на управляващата турска „Партия на справедливостта и развитието“ Севдет Йълам разказа на сътрудниците на UID за партийната политика и им обясни важността да лобират за турските интереси в региона.

Освен работа с диаспорите в позитивен за тях ключ, Анкара е разгърнала широкомащабна кампания по потискане в тях на инакомислието. Като нейн основен актьор се явява Националната разузнавателна организация на Турция (MIT), чиито сътрудници провеждат на територията на чужди държави незаконни специални операция по откриване в общностите на лица, които са настроени против президента Ердоган.

Повече, сътрудниците на разузнаването се стремят да развиват в региона различни прокси групи, които се състоят от хора, знаещи местния език, култура и територия, за да ги използват за политически цели. Тази дейност нееднократно е довеждала до международни скандали, но тя продължава и досега.

 

НИЕ НА ВАС – ПОМОЩ, ВИЕ НА НАС – ЛЮБОВТА НА НАРОДА

Инструмент на турската мека сила, преимуществено в източна и юго-източна Европа, се явява и провежданите от Анкара хуманитарни акции. За тази работа отговаря Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA). Неговите европейски офиси се намират в Унгария, Румъния и Украйна.

Според отговора на агенцията, за 2019 година тя е построила и оборудвала в Украйна една от сградите на територията на Дома за възрастни хора в Лвов, а също така е възстатовила дома на културата в гагаузкото село Котловина в Ренийския район в Одеска област.

В Румъния TIKA е направила реконструкция на провинциална болница в Добруджа, а също така е обезпечила 38 класа за изучаване на турски език в републиката с цел „съхраняване на етническата идентичност на турците в републиката и отстраняване на недостатъците в тяхното обучение“.

През 2020 година TIKA е предоставила оборудване, автобуси и инвентар за Спортен клуб Кебания, един от най-големите в Унгария. Също така дари модерно оборудване на румънското «Радио Т», предназначено за „турска и татарска публика, живееща в страната.“

БЕЗ ПАРИ НЯМА ЗРЕЛИЩА

В допълнение към развитието на културното и политическото влияние в Европа, Анкара се цели и в укрепване на своите икономически позиции. В частност, с това се занимава Инвестиционното бюро към президента на Турция. То има свои представителства в Германия, Италия, Испания и Великобритания. Негова основна цел – да обясни на местния бизнес защо е изгодно за него да влагат в турската икономика.

През септември 2020 година филиал на бюрото в Германия организира конференция „Как Турция се готви за новите предизвикателства с германските партньори“, а през май същата година в Италия беше проведен интернет семинар за това как Анкара подкрепя своите местни партньори по време на пандемията от коронавирус и как турската икономика ефективно се справя с последствията от нея.

Още един важен икономически аспект на меката сила на Турция се явява пласирането на нейния военно-промишлен комплекс в Европа. В последно време Анкара успя да сключи редица изгодни сделки за доставка на безпилотни летателни апарати Bayraktar TB2 в Украйна и Полша. Възможността за закупуване на турски БПЛА не изключва и Литва.

ЗАНАПРЕД – ПОВЕЧЕ

Повечето от описаните по-горе инструменти на Турция, като изключим привличането на специалните служби и отбраната, се използват в рамките на така наречената народна дипломация. Под нея се разбира съвместната дейност на държавни и недържавни организация, която е ориентирана на разширяване на международните връзки на страната и повишаване на нейния образ зад граница.

В началото на юли турското правителство представи нова стратегия за действия на държавата в тази област, която описва политиката на народната дипломация на Анкара за 2021-2023 година. В съответствие с нея в страната ще бъдат сформирани 26 нови комисии и 16 работни групи, които ще се заемат с формирането на положителен образ на републиката в чужбина, в това число и в Европа. В частност, ще бъде създадена комисия по „събитията от 1915 година и борбата с необоснованите претенции за геноцид над арменците“, комисия по отбранителни въпроси, културна дипломация, образование и противодействие на дезинформацията.

По този начин, и без това активната дейност на Турция по придвижване на своите интереси в Европа в близко време само ще се усилва.

Докъде ще доведе това и ще доведе ли изобщо – въпросът е открит. Но явно ще се наложи по-често да се слуша от европейци за това колко е добра Анкара. Друг е въпросът, че съвсем не на всички им се нрави това, но и не трябва и да се надяваме на липса на съпротивление от страна на Турция, пише Telegram-каналът «Брюссельский стукач».

Каква е ситуацията в България – очаквайте в следващите публикации на www.efir.info

Абонирайте се за нас в:

ТЕЛЕГРАМ

https://t.me/efir_info

ЮТУБ

https://www.youtube.com/channel/UCt-nxQvcLyziUDuw50oAaDQ

ФЕЙСБУК

https://www.facebook.com/%D0%A1%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%BE-%D0%95%D1%84%D0%B8%D1%80-102797654732170/

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram