Видео, По света

Източният икономически форум (ВИДЕО)

От 2-ри до 4-ти септември във Владивосток ще се проведе Източният икономически форум. Форумът е учреден с указ на президента на Русия Владимир Путин през 2015 година с цел да съдейства за развитието на икономиката на Далечния Изток и разширяването на международното сътрудничество в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Източния икономически форум се провежда за шести път. Програмата му е посветена на актуални въпроси от глобалната и регионалната икономика.

Традиционно в него вземат участие президенти и премиери от различни страни, високопоставени официални лица, представители на бизнеса.

В рамките му са планирани бизнес разговори – между Русия и различни партньори, сред които Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, Корея, Япония, Китай, Индия, Европа.

През 2019-та площадката събира представители от 60 страни и територии. Така той се превръща в център на възможности за развитие на политическо, икономическо и научно сътрудничество между различни страни.

Участниците във форума през 2021-ва ще имат възможност да посетят пленарно заседание с участието на руския президент Владимир Путин на една от най-големите комуникационни площадки в Азиатско-Тихоокеанския регион, да получат консултация по ефективно предприемачество в Далечния изток на Русия, да открият нови направления на сътрудничество и да осъществят контакти с потенциални делови партньори.

Източният икономически форум е важна площадка за развитие на плодотворно и дългосрочно сътрудничество между Русия и страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, а заедно с това и за развитие на Голяма Евразия.

В рамките на международните мероприятия е включено и обсъждане на формирането на Голямо евразийско партньорство. Инициативата за създаване на такова партньорство беше издигната от руския президент Владимир Путин и беше подкрепена от държавите от Евразийския икономически съюз.

Процесът по формиране на Голямо Евразийско партньорство вече стартира, преди всичко в търговско-икономическата сфера, създаване на нови свободни зони за търговия, усъвършенстване на транспортната инфраструктура, развитие на цифровата икономика.

Други събития по време на форума тази година са международна конференция по висше образование и международна конференция, посветена на 100 годишнината от установяването на дипломатически отношения между Русия и Монголия.

Русия определя като свой приоритет на международната сцена укрепването и устойчивото развитие на отношенията си със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и Североизточна Азия.

Далечният изток е определен като регион, който да се превърне в площадка за реализация на крупни проекти и привличане на чуждестранни инвеститори.

На международното сътрудничество е посветена и сесията „Партньорство против пандемията: антикризисни стратегии в медицината“. Като важна зона за такова сътрудничество се определя Азиатско-Тихоокенския регион, отделя се внимание на Китай. В рамките на сесията за експорт на медицина ще бъде дискутирано развитието на медицински туризъм.

За първи път в рамките на форума ще се състои негова младежка част. Отделено е внимание на висшето образование, на младежкото предприемачество.

През 2021-ва Русия отбелязва 30 години от отношенията си с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и по този повод в течение на младежкия ден форума експерти и активисти от Русия и асоциацията ще обсъдят координацията и сътрудничеството си в различни сфери.

Перспективите на научно-техническото сътрудничество между Русия и Азия бяха обсъдени още по време на онлайн-сесия в рамките на подготовката за форума.

Що се касае развитието на науката и технологиите в Далечния Изток и Арктика, съответстващите стратегически документи за развитие на макрорегионите са приети до 2035 година.

Деловата програма на форума е разделена на 4 блока: „Икономика на новото време: какво ще се измени и какво ще се запази“, „Далечният Изток – нови предизвикателства и възможности“, „Обща отговорност в променящия се свят“ и „Младежки Източен икономически форум“.

Мероприятията на форума преминават във формата на панелни сесии, кръгли маси, телевизионни дебати, делови закуски и бизнес разговори, посветени на отношенията на Русия с различни страни по света.

В деловата част на форума влизат бизнес разговори със страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, а също с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия.

Ще бъдат представени множество изложения, свързани с възможностите за взаимноизгодно международно партньорство с различни региони от Далекоизточния федерален окръг на Русия. Своите възможности и особености представят 11 региона.

Това се случва по най-разнообразни начини, включващи цифрови технологии и дори хокей с помощта на виртуална реалност.

Едно от глобалните предизвикателства, които ще бъдат тема на форума са рисковете за младите поколения заради автоматизацията, роботите и това, че те могат да заменят 20 милиона работни места до 2030 година. Новите възможности и скритите заплахи от роботизацията ще обсъждат в една от сесиите.

Въпреки обявените санкции срещу Русия, това не пречи на големите европейски страни да правят бизнес.

Например, товарооборота само на Далекоизточния федерален окръг на Русия с Германия за периода януари-май 2021-ва е нараснал с 50,9% в сравнение с аналогичния период за 2020 година. Това стана ясно в навечерието на форума по време на среща между официални представители на двете страни.

Участието на френска делегация на Източния икономически форум тази година беше анонсирано от председателя на Френско-руската търговско-промишлена палата по време на среща с организаторите, на която присъстваха френския посланик в Русия и представители на 15 компании.

Участието на делегация от Индия беше обявено по време на среща между организаторите и посланика на Индия в Русия. На срещата бяха обсъдени състава на делегацията, деловата програма, договорите, които могат да се подпишат между страните.

Освен преки делови контакти, форумът се използва и за политически инициативи.  Индия предлага провеждане на тристранна среща между Русия, Индия и Япония.

В навечерието на форума стана известен и друг момент от сферата на международната търговия. Русия доставя повече петрол на САЩ, отколкото всеки друг чуждестранен производител, освен Канада. През май вносът на САЩ на суров и рафиниран петролен продукт от Русия нарасна с 23% до 844 000 барела на ден спрямо предходния месец, показват правителствените данни.

Тези, които ги няма на форуми като Източния икономически форум, се оказват не инициаторите на икономически войни и санкции, а тези, които пренебрегват възможностите за икономическо сътрудничество заради недостиг на суверенитет и съмнителни политически причини.

Източният икономически форум събира на своята площадка представители от 60 страни и територии. През 2019 година на форума присъстваха участници от САЩ, Авсстралия, Австрия, Аржентина, Белгия, Великобритания, Виетнам, Германия, Дания, Израел, Индия, Испания, Италия, Казахстан, Камбоджа, Канада, Кипър, Киргизия, Китай, Молдова, Монголия, Нидерланция, Турция, Хърватия, Франция, Чехия, Естония, ЮАР, Япония и други.

Предстои да видим какъв ще е мащабът тази година.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram