По света

„Кримската платформа“. Всеки си решава собствените задачи, не и България (ВИДЕО)

(в края на публикацията как Зеленски се шегува с темата за връщането на Крим)

На 23 август в Киев се състоя среща на върха на Кримската платформа, чиято обявена цел е връщането на Крим в състава на Украйна.

Големите държави обаче ясно показаха своето отношение към инициативата на украинския президент Владимир Зеленски.

САЩ и Германия в последния момент решиха да изпратят на срещата своите министри на енергетиката. Фактът говори за това, че тези страни са решили да използват площадката „Кримска платформа“ за преговори по „Северен поток“-2, а не за удовлетворяване на амбициите на Зеленски.

Изпратените чиновници нямат никакво отношение към външната политика. Те възнамеряват да решават единствено своите задачи. По този начин Германия и САЩ демонстрират своето отношение към въпросния форум.

От страна на Киев текат заявления, че няма значение представители на какво ниво представляват конкретна страна, взела участие във формата, тъй като те поемали еднакво пълни задължения.

Но на практика нивото на делегациите има огромно значение. Подписаната обща декларация ще се разглежда от страна на Русия именно на базата на нивото на подписалите я. Няма как реално да се усили натиска върху Русия, когато подписите са от второстепенни чиновници, които дори нямат отношение към външната политика.

За да решават свои задачи, пристигнаха и други участници на форума. Например унгарския президент.

Президентът на Унгария Янош Адер, говорейки по време на срещата на „Кримската платформа“, разкритикува украинските власти за ограничаването на правата на унгарците в страната, в частност, по отношение на унгарския език.

„Който изучава своя език, се оказва под заплаха от глоби. Това противоречи на идеалите на демокрацията и не прави чест на титулната нация“ – заяви той.

Президентът не уточни кого има предвид. Адер призова Киев да обезпечи сигурността на унгарците в Украйна. „Надяваме се, че Украйна ще успее да обезпечи сигурността за всички свои граждани, и че унгарците могат да се чувстват в Украйна като у дома си“ – допълни той.

По-рано Будапеща заяви за необходимостта да се предостави на представителите на унгарското малцинство в Украйна правото да използват своя език във всички сфери. В същото време украинският закон „За образованието“ определя, че преподаването в училищата в страната, в това число в Закарпатието, трябва да се провежда на държавния език, където се обучат представител от унгарското малцинство. Отношенията между Украйна и Унгария се изостриха след приемането на закона.

Сега Унгария явно използва площадката „Кримска платформа“ за защита на своите интереси, а не за да угоди на Зеленски.

Въпросът е, дали и България е способна да защитава своите интереси. В Украйна имаше протести и на българското малцинство, както по отношение на образователната политика, така и по други въпроси. Но страната ни като цяло стои встрани. А присъствието на българския служебен външен министър Светлан Стоев е далеч от заявка за защита на българските интереси.

Той изрази подкрепа за нереалистичната идея за връщане на Крим в Украйна и изрази загриженост относно растящата милитаризация в Черноморския регион. Под милитаризацията на региона се има предвид действията на Русия, а не непрестанните учения на НАТО покрай руските граници и струпването на натовски войски в региона.

Министърът все пак спомена, че в Украйна има и българско малцинство, но не каза и дума в негова защита, а го използва единствено като отправна точка за някаква връзка между двете страни. Остава впечатление, че интересите на НАТО и марионетното правителство в Киев са по-важни за българския министър, отколкото да каже няколко думи и за българското население там.

Интересно е да се припомни един друг момент що се касае за Владимир Зеленски и казуса с Крим. Самият той не вярва, че това е осъществима задача и дори се подиграва с това в комедиен етюд, записан преди комикът да стане президент.

Колко му е смешно, че темата може да се използва за политически пиар – Зеленски в оригинал:

https://t.me/efir_info/12 – видеото можете да гледате и като последвате линка към страницата ни в Телеграм.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram