Новини

Редица срещи за развитието на българо-руските отношения

Председателят на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“ и кандидат за президент Николай Малинов проведе редица срещи, посветени на българо-руските отношения.

Това се случи по време на негово посещение в Москва. В същото време не беше пропусната и българската общност в Бесарабия.

Среща с Константин Косачов. Сътрудничество в културната и хуманитарната сфера

Малинов се срещна със заместник-председателя на Съвета на федерацията на РФ Константин Косачов.

Двамата обсъдиха състоянието на българо-руските отношения и перспективите за по-нататъшното им развитие в контекста на предстоящите президентски и предсрочни парламентарни избори на 14 ноември, в които участва партията на Николай Малинов „Русофили за възраждане на Отечеството ”.

Беше отбелязана необходимостта от подобряване на климата в отношенията между двете страни, на което би помогнало увеличаването на сътрудничество между Русия и България в културната и хуманитарната сфера, развитието на връзките и взаимоотношенията между гражданските общества.

Константин Косачев изрази подкрепа за дейността на Национално Движение Русофили, което въпреки изкуствено създаваните пред него пречки, продължава активно да работи за разширяване изучаването на руския език и култура, да съхранява руското историческо наследство в България.

„Русия високо оценява големия принос на българските русофили за развитието на междукултурния и междуобществен диалог между Русия и България“, отбеляза сенаторът.

Среща с Андрей Климов. Разговори за сътрудничество и енергетика

Председателят на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“ Николай Малинов проведе среща в неформална обстановка с заместник-секретаря на Генералния съвет на партия „Единна Русия“ и председател на комисията на Президиума на Генералния съвет на партията по международната дейност Андрей Климов.

Сенаторът е и заместник-председател на Комитета по международни отношения на Съвета на Руската Федерация и председател на Временната комисия на Съвета на Руската Федерация по защита на държавния суверенитет.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за взаимноизгодно сътрудничество между България и Русия.

Въпросите свързани с енергетиката са особено актуални на фона на очертаващата се енергийна криза в Европа.

Припомняме, че ПП „Русофили за Възраждане на Отечеството“ се обявява за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Двамата обсъдиха и възможностите България да купува евтин ток и енергоресурси на ниски цени.

Малинов и Климов коментираха и проведените парламентарни избори в Русия, както и предстоящите парламентарни и президентски избори в България.

Среща с Леонид Слуцкий. Разговори за мира и православието

Малинов се срещна с председателя на комисията на Държавната дума по международни въпроси и председател на „Руския фонд за мир“ Леонид Слуцкий.

Двамата обсъдиха отношенията между България и Русия, но и между Европа и Русия. На фона на изострената геополитическа обстановка темата за мира бе и една от основните по време на разговора.

Бяха коментирани също процесите в православния свят и сътрудничеството между православните църкви на Русия, България и по света.

Слуцкий изрази задоволство от дългогодишното си приятелство с Малинов и готовност за пълноценна подкрепа и работа с партия „Русофили за възраждане на Отечеството“.

Среща със Сергей Гаврилов. Разговори за православие, славянство и гражданското общество

Темата за православието беше засегната и в още една среща на председателя на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“ с президента на Интерпарламентарната асамблея по православие и председател на парламентарната комисия по развитие на гражданското общество, въпросите на обществените и религиозните обединения Сергей Гаврилов.

С него обсъдиха законодателството в сферата на вероизповеданията и спецификите в България, Русия и други православни страни. Сред темите на разговора бе засегнато развитието на сътрудничеството на базата на православието и славянството.

Двамата коментираха и състоянието на гражданското общество в двете страни и руското законодателство в областта на човешките права.

Среща с Евгений Примаков. Разговори за международното русофилство и предстоящи концерти

Малинов проведе среща с ръководителя на „Россотрудничество“ Евгений Примаков. Бяха обсъдени стъпките за задълбочаването на сътрудничеството с цел укрепване на дружбата между двата братски народа.

Отбелязана бе и необходимостта от създаване на международно русофилско движение.

От общата стратегия бе преминато и към конкретни въпроси като подготовката на два предстоящи концерта.

В края на приятелската среща руският домакин демонстрира своето отношение към нея с думите: „Моят дом е и твой дом“.

Срещи в защита на българския дух и история

Председателят на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“ и кандидат за президент Николай Малинов и координаторът на партията за Североизточна България Петър Георгиев проведоха среща със съпредседателя на Български културен център в Молдова Иван Степанович Желепов.

По време на срещата беше обсъден животът на българите в Бесарабия и възможностите за сътрудничество между организациите за поддържане на българският дух и култура.

Българската делегация проведе среща и с Владимир Кочин – изпълнителен директор на фонд „Русский мир“. С него бяха обсъдени близостта в културата и езика, общата ни история.

Бяха обсъдени перспективите за партньорство в областта на културата. Акцент беше поставен и върху усилията по поддръжката на историческите паметници.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram