По света

Русия е готова да помогне на ЕС за газовата криза

Русия е на разположение да окаже помощ на Европа да преодолее енергийната криза, но в замяна ще очаква „реципрочно отношение“ от ЕС към руската страна. Това заяви на пресконференция външният министър на Руската федерация Сергей Лавров.

„Газпром“ не само изпълнява своите ангажименти, но ги изпълнява в излишък“, посочи Лавров пред представители на Асоциацията на европейските компании по време на конферентна връзка.

В сегашната ситуация покрай растящите цени на въглеродните емисии, особено на природния газ и електроенергията в държавите от ЕС, е очевидно, че трябва да укрепим още по-здраво нашето сътрудничество в тази област, допълни още първият дипломат на Русия.

След това Лавров заяви пред европейските представители, че руската държава е готова да окаже подкрепа на Европа да преодолее енергийната криза, но подчерта, че ЕС трябва да бъде наясно, че „Русия ще очаква реципрочни стъпки от Общността“, без да конкретизира какви.

Сергей Лавров поясни, че желанието на Русия е Европа да бъде спокойна за газовата си сигурност, но за това е необходимо „на масата да се поставят всички проблеми и фактори, които предизвикаха кризата, и да се потърси баланс между различните интереси“.

В тази връзка Лавров допълни, че Русия няма как да увеличи светкавично доставките си на газ за Европа, преди да бъдат подписани нужните договори – обстоятелство, за което от Кремъл настояват вече доста време.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram