Природа

Защо котките носят на стопаните си своята плячка?

Котките понякога носят на стопанина си своя улов. Но каква е причината за това поведение? Защо не ядат плячката си и има ли това отношение към техния стопанин?

Котките са социални животни. Достатъчно е да се погледнат дворните котки – те винаги се събират на групи, обитават определена територия и още повече – при тях съществува определена йерархия. Дори и да е в по-малка степен, това е валидно и за домашните котки.

Котката счита човека за част от своя „прайд“. И ако ви се струва, че в тази група котката доминира над човека – то вие сте прави.

Животното в повечето случаи възприема човека като абсолютно безпомощен член на своята група, неспособен да се изхранва сам. И това е първата, най-главна причина за това котките да носят на своя стопанин своята плячка – мишки, къртици, птици…

С други думи – котките са способни на емпатия, както и много други животни.

Емпатия проявяват кучетата, слоновете, делфините и други животни.

Освен това – демонстрацията на трофея от страна на котката е още една демонстрация на своя успех в групата, което също е важно за социалните животни.

Другият въпрос е как трябва да се реагира на подобно поведение на питомеца. Ветеринарите съветват – първо – не трябва да се карате на котката, а трябва да я похвалите, второ – не трябва да показвате на котката, че трофеят не ви е нужен. Махнете трупа, без да види и обеззаразете.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram