По света

Спорът за оръжието в космоса. Отломки (ВИДЕО)

Руските военни проведоха успешто изпитание, в резултат на което беше пораден недействащ руски космически апарат «Целина-Д», който се намира в орбита от 1982 година.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу потвърди благополучното завършване на изпитанията на противоспътниковата система на руските войски.

„Тя юверилно порази стария спътник. Образувалите се фрагменти не представляват никаква заплаха за космическата дейност“, заяви министърът.

Правителството на Германия обяви, че е „много обезпокоено“ от унищожаването от Русия на един от собствените ѝ сателити по време на ракетно изпитание, като призова за спешни мерки за „укрепване на сигурността и доверието“, информира „Франс прес“.

От Вашингтон твърдят, че именно заради тогав покрай Международната космическа станция е прелетял космически боклук – уж отлобчи от разрушения апарат. Москва опроверга тези обвинения, а от военното ведомство заявиха, че образувалите се след това отломки не представляват заплаха за орбиталната станция и космическите апарати, при това този факт е известен на американската страна.

От министерството добавиха, че по-рано такива тестове са провеждали САЩ, Китай и Индия. А Пентагона активно разработва и изпитва на орбина най-новите си ударно-боеви средства, включително и модификация на безпилотни космически апарати X-37. Русия, а по-рано СССР, вече 40 години се обявяват за разработване на съглашение, забраняващо разполажането на оръжие или използването на сила в космоса. Москва е внасяла съответните предложения за разглеждане от Генералната асамблея на ООН.

Заявленията на САЩ, опитващи се да вменят вина на Русия за създаване на рискове за МКС и призоваващи да се разработят универсални норми за усвояване на космоса, са лицемерни, заявяват от руското министерство на отбраната.

Специалистите от руското МО с използване на програмния комплекс за визуализация на обстановката в космическото пространство на базата на реалните данни са направили моделиране на движението на обектите по отношение на МКС.

На изображението се вижда, че обектите се свижат по орбита с различно наклонение в различни плоскости. Освен това МКС се намира по-ниско от фрагмантите от разрушения космически апарат и на разстояние 40 до 60 километра. Заявленията за риск за МКС не съответсват на действителността, посочват от министерството.

Прилагаме тяхната визуализация в настоящото видео:

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram