Позиции и въоръжение

САЩ ще произведат близо 500 „умни“ ядрени авиобомби B61-12. Очакват се и в Европа

САЩ планират да произведат не по-малко от 480 нови ядрени авиабомби B61-12. С тях ще бъдат оборудвани американските стратегически стелт-бомбардировачи B-2 Spirit и новите B-21 Raider, както и бомбардировачи от НАТО в Европа, съобщи АП.

Според Националната администрация за ядрена сигурност на САЩ, която отговаря за ядрения арсенал на страната, разработката на новата тактическа умна ядрена бомба B61-12 вече е завършена и скоро ще започне масовото ѝ производство. Те ще заменят остарелите версии на тази бомба (B61-3 и B61-4) в американски складове в континенталната част на САЩ и в Европа.

Повечето от тези нови ядрени оръжия могат да бъдат разположени в континенталната част на САЩ още през 2022 г. Поставянето на нови авиационни бомби в складове на авиобазите в Европа е планирано да започне през 2023-2024 г.

Планира се те да бъдат разположени във въздушните бази в Германия, Белгия, Холандия, Италия и Турция, които са под контрола на американските военни.

Според различни оценки в момента САЩ разполагат със 100-150 ядрени бомби в Европа за използване от тактическата авиация.

Те са предназначени за оборудване на тактическите изтребители-бомбардировачи F-35A, F-15E и F-16C/D, F/A-18 и Tornado на ВВС на САЩ и други страни членки на НАТО.

Новата доктрина на САЩ в тази сфера често бива определяна като намаляване на прага за използване на ядрено оръжие. Вашингтон продължава да разполага американско ядрено оръжие на територията на някои съюзници от НАТО, както и практиката на така нар. „съвместни ядрени мисии”. „Съвместните ядрени мисии“ на НАТО биват определяни като пряко нарушение на клаузите от Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram