Видео, Избрано, Позиции и въоръжение

Столтенберг: В Източна Европа може да бъде разположено американско ядрено оръжие (ВИДЕО)

Американското ядрено оръжие може да бъде разположено в Източна Европа, ако Германия откаже да го държи на своя територия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, изказвайки се в петък на конференция, организирана от Германското атлантическо общество и Федералната академия за политика на сигурност, предават TACC и Агенция „Фокус“.

„Разбира се, Германия трябва да реши дали [чуждестранни] ядрени оръжия ще бъдат разположени на територията й, но алтернативата е ядрените оръжия да попаднат в други европейски страни, по-специално на изток от Германия“, обясни норвежецът.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Западът изостря ситуацията и се отнася много повърхностно към предупрежденията на Русия да не прекрачва „червените линии“.

Той посочи още: „На разстояние 20 километра от нашата държавна граница летят стратегически бомбардировачи, а те, както е известно, носят много сериозно оръжие“.

Що се касае Източна Европа, която сега е в мислите на Столтенберг –

припомняме, че още през март 2019 година президентът на Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи Соломон Паси заяви, че на Балканите има нужда от ядрено оръжие.

„Ние знаем, че в Европа има едни атомни бомби, атомни оръжия, как и къде ще бъдат разместени тези оръжия аз не мога да кажа, но със сигурност това, което ние на Балканите имаме нужда, не е стратегията на Тодор Живков „Балканите без ядрена зона“. Имаме нужда от ядрени оръжия, които гарантират мира, както го гарантираха през цялата студена война“, заяви Паси

Припомняме за какво предупредиха някои анализатори още през март 2019 година, докато Соломон Паси обясняваше по телевизиите, че е необходимо разполагането на ядрено оръжие в България.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram