Позиции и въоръжение

САЩ трупат разрушители в Европа

Европейското командване на САЩ скоро може да добави два мощни разрушителя към четирите, с които разполага в момента, съобщава The National Interest.

Отново се привеждат аргументи като „възпирането на Русия.“

Дебатът засяга военноморските сили на Европейското командване на САЩ в Рота, Испания. Администрацията на тогавашните САЩ Президентът Барак Обама през 2010 г. се съгласи да изпрати четири разрушителя с управляеми ракети от клас Арли Бърк в Рота като част от споразумение с НАТО за разширяване на отбраната на САЩ от балистични ракети в цяла Европа.

Четирите DDG от клас Бърк, USS Carney, USS Donald Cook, USS Ross и USS Porter пристигнаха през 2015 г.

Те са обурудвани с бойни системи Aegis и близо 100 ракети SM-2, SM-3, SM-6 и Tomahawk, те са сред малкото военни кораби, които могат да свалят балистични ракети по време на полет.

Събитията в Украйна през 2014 г. промени тяхното разполагане.

Европейското командване, заредено с милиарди долари от фонда на Европейската инициатива за възпиране на Конгреса, е разположило корабите в европейски води, включително в напрегнати круизи през Черно море.

Но командването иска още кораби. През април 2019 г. генералът от ВВС на САЩ Тод Уолтърс, тогава командир на ВВС на САЩ в Европа и ВВС в Африка, настоя за повече огнева мощ за 67 000 войници на командването.

Уолтърс през май 2019 г. стана командир на Европейското командване.

Американската армия започна да прехвърля някои тежки сили, включително дългообхватни ракетни установки, обратно в Европа. Уолтърс също иска още кораби.

„Тези две допълнителни DDG ще ни дадат възможност да продължим да подобряваме способността си да получаваме индикации и предупреждения в потенциалното бойно пространство и също така драстично да подобрят способността за по-добро командване и контрол“, каза Уолтърс пред комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ през февруари 2020 г.

И изглежда, че Конгресът е отворен за идеята. Сенаторите Джим Инхоф и Роджър Уикър и двамата членове на комисията по въоръжените сили на Сената, подкрепят този ход.

Флотът планира да изпрати „Карни“, „Доналд Кук“, „Рос“ и „Портър“ обратно в Съединените щати за обновяване и преоборудване, като същевременно ги замени с поне четири други, които носят най-нов софтуер и хардуер.

Ако флотът иска да спре Русия, трябва да остави толкова разрушители в Европа, колкото може да си позволи, твърдят от американска страна.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram